RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de lens van Ankie: 'Het lijkt een chaos, maar hier gebeurt iets belangrijks'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - 'Ga ik mijn eigen wijze gang of maak ik de foto die van mij verwacht wordt?' Iedere sportfotograaf kent het dilemma. Je hebt 'ons' vast weleens zien staan, soms rijen dik. Met z'n allen staan we achter de finishlijn of langs de kant van het veld te wachten op het moment surpreme. Dicht naast elkaar.

Want of het nou shorttrack, zwemmen, atletiek of hockey is, bij een belangrijke finale draait het vaak maar om een ding: de juichfoto. Het liefst een met veel emotie. Redacties zijn er dol op. Ook op social media lusten ze er wel pap van.

Op zoek naar context
Ik begrijp dat wel hoor, want wie kijkt er nou niet graag naar een medemens die uitzinnig van vreugde zijn emoties toont na een geslaagde poging om een wedstrijd te winnen. Maar hoewel ik ze zelf natuurlijk ook maak en sommige me zelfs zeer dierbaar zijn, zoals de finish van N'Ketia Seedo bij het NK Indoor of die van Mathiew van der Poel bij de Amstel Gold Race, is het voor mij toch een beetje een moetje.

Veel liever ga ik op zoek naar een beeld dat een kenmerkend stukje laat zien van het verhaal dat zich op dat moment afspeelt. Dat kan soms simpel met een ander standpunt, maar ik kies ook vaak voor ook een andere camerainstelling of nog spannender: een ander moment. Als er maar vooral iets gebeurt op de foto. Iets waar je over na moet denken, of wat een andere blik geeft op de sport. Context wil ik laten zien.

Tak, tak, tak
En met die gedachte zit ik zaterdag ook ook bij de halve finale om het landskampioenschap van de hockeyers van Kampong tegen Rotterdam. Het lijkt er al snel op dat er niet vaak gescoord gaat worden deze wedstrijd. De eerste twee kwarten gaan langzaam en zonder doelpunten voorbij. Toch zegt iets in mij dat de Utrechters gaan scoren. Ik blijf daarom de hele wedstrijd stug gefocust op het doel van de Rotterdammers.

En dan is het zover.Ties Ceulemans komt in actie na een voorzet van zijn teamgenoten. Bij gebrek aan publiek hoor ik zijn stick hard en duidelijk tegen de bal slaan tak, tak, tak, rent hij naar voren en binnen een enkele seconden is het raak: 1-0 voor Kampong. Razendsnel registreer ik alles met mijn camera. Ties, de bal, de goal, de keeper en last but not least het sprongetje van zijn teamgenoot: het lijkt een chaos maar hier gebeurt iets belangrijks.

Ik ben tevreden. De scene staat er netjes op.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -