Simon Gustafson na winnende goal tegen FC Groningen: 'Dit was de perfecte avond'

UTRECHT - Drieduizend toeschouwers waren getuigen van een ouderwetse play-off wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Groningen (1-0). Strijd en passie waren de sleutelwoorden in de halve finale, die dit seizoen slechts over één wedstrijd ging. Dat kwam de spanning ten goede.
Na een eerste helft waarin beide ploegen nog op safe speelden, was de tweede helft een spektakelstuk met kansen over en weer. Simon Gustafson maakte in de 77e minuut de enige goal van de wedstrijd met een schitterend schot in de kruising.
Gustafson haalt uit. In tweede instantie is het raak.
Gustafson haalt uit. In tweede instantie is het raak. © Orange Pictures
Willem Janssen: "Deel 1 is bereikt hè? Nu nog de rest. Janssen speelde zijn 29e play-off wedstrijd, een record. "Ja, het doel was 30, dat is nu gelukt", glunderde de aanvoerder na afloop. "Het was een typische finalewedstrijd. We hadden graag meer dreiging willen hebben, maar we hebben het toch een kwartier goed moeilijk gehad. Toch zie je dat één doelpunt genoeg is. Te Wierik had nog een enorme kans, maar het lijkt alsof je het dan toch afdwingt."

Geen heldenrol voor Arjen Robben

Janssen had de taak om Arjen Robben aan banden te leggen. "We wilden ons niet laten verrassen. We hebben de ruimtes klein gehouden en dan zie je dat hij niet echt kans heeft om gevaarlijk te worden in tegenstelling tot de wedstrijd die ze tegen Emmen speelden."
Willem Janssen in duel met Arjen Robben
Willem Janssen in duel met Arjen Robben © Orange Pictures
Simon Gustafson kreeg de laatste weken steeds meer vertrouwen van trainer René Hake. Dat vertrouwen betaalde de Zweed vandaag terug met de winnende goal. "Het was een enorme vechtwedstrijd. Dat hoort bij de play-offs en daar zijn we blijkbaar erg goed in. Dat ik de winnende scoor maakt het voor mij de perfecte avond."
Dit was een perfecte avond
Simon Gustafson
"Het was een geweldige goal van Simon", vond ook trainer René Hake na afloop. "Je weet nooit van tevoren dat het de winnende is, maar zoals Groningen het hele jaar speelt weet je dat het zo maar ineens klaar kan zijn."
Eindelijk weer publiek in de Galgenwaard
Eindelijk weer publiek in de Galgenwaard © RTV Utrecht
Het was de eerste wedstrijd voor Hake in een Galgenwaard met publiek. "Als je al zo lang gewend bent om het geluid niet te horen en de steun niet te voelen is dit geweldig om te ervaren. Mooi om die ontlading te zien als je dan wint."

FC Utrecht in de finale, maar tegen wie en waar?

Gustafson maakt het niet zo veel uit wie de tegenstander wordt zaterdagavond in de finale, ondanks dat hij een verleden heeft bij Feyenoord. (Feyenoord en Sparta spelen in de andere halve finale.) Joris van Overeem denkt er net zo over. "Dat boeit me echt niet. Ik zou het wel mooi vinden als we nu wél tegen Feyenoord kunnen spelen." Afgelopen seizoen zouden beide teams elkaar ook al treffen in de bekerfinale in De Kuip, maar die wedstrijd ging door corona niet door.
Als Feyenoord de tegenstander wordt is het decor opnieuw De Kuip. Als hangt er ook nu weer een zwaard van Damocles boven die wedstrijd. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil geen voetbal in zijn stad tijdens het Songfestival. "Waar we dan gaan spelen. Geen idee, misschien wel thuis, al hoorde ik Dick Advocaat zeggen: 'Wie kijkt er nou naar het Songfestival?' Dus we zullen zien."
Mocht Feyenoord de tegenstander worden en de wedstrijd niet door kunnen gaan zaterdagavond, en er ook niet op neutraal terrein gespeeld kunnen worden, dan zijn de rollen dit keer omgedraaid en gaat niet Feyenoord, maar FC Utrecht Europa in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.