RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de Lens van Ankie: cricket, een compleet nieuwe wereld

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Wickets, antwoordt voorzitter Guido Cramer geduldig als ik voor de derde keer vraag hoe ze ook alweer heten. Drie korte rechtopstaande paaltjes, stumps, die zo dicht bij elkaar staan dat de bal er niet tussendoor kan. Bij een wedstrijd zijn ze van hout en liggen er bovenop twee kleine houtjes, bails. Samen het wicket. Hier in de grote overdekte trainingshal zijn ze van plastic en kanariegeel. Een eenvoudige, wankele, constructie waar het allemaal om draait.


Andere wereld
Na een tip van een van de vrijwilligers van het corona-controleteam bij de finale van Kampong hockey, vorige week, sta ik vandaag aan de andere kant van de straat bij de overburen; Kampong Cricket. Van een club met meer dan 3.000 leden naar een sport met landelijk nauwelijks 4.000 leden. Zelfde naam, hele andere wereld. Cricket, ik weet er helemaal niets van af. Maar dat gaat snel veranderen.


Hoewel het weer nog steeds niet echt meewerkt, staan de mannen al in vol ornaat op mij te wachten. Zij gaan mij vandaag de beginselen van hun sport bijbrengen. Na een kort rondje over het immense veld langs de pitch, een rechthoek midden in het ovale veld waar het grootste deel van het spel zich afspeelt, gaan we snel de knusse kantine van het blauwe clubhuis in om even op te warmen.

Les
De televisie wordt aangezet op een van de weinige zenders die in ons land cricket uitzendt en met een kop hete thee in de hand starten we met mijn beginnerscursus. Fielden, bowlen, batting, overs, runs, de engelse termen vliegen om mijn oren. Veel te veel om allemaal in een keer te onthouden, maar ik doe mijn best. Als ik ook nog een privé-demonstratie krijg in de overdekte trainingshal, die nog niet zolang geleden door de leden met een stukje subsidie en crowdfunding bij elkaar is gesprokkeld, ben ik verkocht. Van deze sport wil ik meer weten.


En die kans krijg ik al snel. Op 2, 4 en 7 juni speelt het Nederlands team Super League wedstrijden tegen Ierland. Drie wedstrijden op topniveau van de op één na populairste sport ter wereld, let wel. Gewoon hier in Utrecht, op het grote veld van Kampong. Snel mijn huiswerk afmaken.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -