Utrecht krijgt Vuelta-start 2022 toegewezen

© RTV Utrecht / Edwin Schuijl
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Utrecht heeft de start van de Vuelta a España 2022 toegewezen gekregen. De organisatie van de Spaanse wielerronde maakte dat nieuws woensdagochtend officieel. Aanvankelijk was het plan om de Vuelta in 2020 al in Utrecht te laten beginnen, maar vanwege de coronacrisis werd daar een streep door gezet.
Omdat de Vuelta-start van 2021 al was toegewezen aan de Spaanse stad Burgos, was 2022 de eerstvolgende optie voor Utrecht om de wielerronde naar Nederland te halen. Utrecht heeft volgend jaar nog iets te vieren: de stad is dan 900 jaar oud.
Bovendien wordt Utrecht de eerste stad ter wereld die de drie grote wielerrondes heeft ontvangen. Na de Giro d'Italia in 2010 en de Tour de France in 2015 maakt de Vuelta a España 2022 de cirkel rond.

Met Den Bosch en Breda

Utrecht organiseert de start van de Vuelta a España samen met Den Bosch, Breda en de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Na de ploegenpresentatie in de Domstad, is de eerste etappe een ploegentijdrit door Utrecht, met start en finish ter hoogte van het Jaarbeursplein.
De tweede etappe vertrekt in Den Bosch en finisht in Utrecht. Ter hoogte van Rhenen komen de wielrenners de provincie binnen, om via de Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soest, Zeist en De Bilt de stad Utrecht aan te doen. De derde etappe kent start en finish in Breda.
De exacte data waarop het Spaanse circus naar Utrecht komt is nog niet bekend. De internationale wielerunie moet de kalender voor 2022 nog bekendmaken.
Het is de vierde keer dat de Ronde van Spanje buiten het eigen land begint. In 1987 begon de wedstrijd in Lissabon, in 2009 in Assen en in 2017 in Nîmes. De Nederlandse organisatie is in handen van 'La Vuelta Holanda'
Het parcours van etappe 1
Het parcours van etappe 1 © La Vuelta
Het parcours van etappe 2
Het parcours van etappe 2 © La Vuelta
Het parcours van etappe 3
Het parcours van etappe 3 © La Vuelta

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.