Nederlandse rugbyers terug op hoogste niveau na winst op België

Hugo Langelaan voor Oranje
Hugo Langelaan voor Oranje © Orange Pictures
AMERSFOORT - De Nederlandse rugbymannen hebben promotie afgedwongen naar de Rugby Europe Championship. Oranje won, met Eemland-spelers Hugo Langelaan en Jordy Hop en Zeistenaar Dennis van Dijken, het beslissende promotieduel met 23-21 van België.
Nederland stond als winnaar van de Rugby Europe Trophy, het derde niveau in Europa, tegenover België. De zuiderburen waren als laatste geëindigd in de Rugby Europe Championshop en moesten dus strijden om plaatsbehoud op dat niveau.
Oranje schoot uit de startblokken in Brussel. Door twee penaltykicks en een try en conversie was het al snel 13-0. België kwam, mede door een Nederlandse tijdstraf, in de tweede helft op stoom en pakte een 14-13 voorsprong.

Spannende finale

Door een nieuwe try en conversie stond Nederland even op 20-14 voorsprong, maar België reageerde snel en kwam daarmee op 21-20. De winst leek daarmee naar de Belgen te gaan, tot David Weersma namens Nederland een penaltykick verzilverde. Zijn score bleek beslissend, want het bleef bij 23-21 voor Oranje.
Door de overwinning promoveert Nederland naar de Rugby Europe Championship. Dat is het hoogst mogelijke niveau voor Nederland, dat ook mag dromen van het WK rugby van 2023 in Frankrijk. De eerste wedstrijd in het nieuwe toernooi is op 26 juni uit tegen Georgië.
De familie van Jordy Hop viert de promotie in Amersfoort
De familie van Jordy Hop viert de promotie in Amersfoort © RC Eemland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.