Instellingen

Oude jeugdtrainer uit Lunetten apetrots op Jurriën Timber: 'Op zijn 4e hield hij de bal al hoog'

© ANP
UTRECHT - Het Oranje-debuut van Jurriën Timber leidt tot groot enthousiasme bij zijn oude jeugdtrainer Twan Lenders uit Lunetten. Van de Volkskrant, het AD tot VI, iedereen noemde de 19-jarige Utrechter als uitblinker. "Tel daarbij op de vorm waarin hij verkeert: een heel mooie reden om hem op te stellen op het EK", zegt Lenders.
Jurriën Timber was 4 jaar oud toen hij zich in mei 2005 samen met zijn tweelingbroer Quinten meldde bij voetbalclub DVSU. "Ik had al gehoord dat in de Bokkenbuurt een bijzondere tweeling was die heel goed kon voetballen", zegt Lenders. En dat bleek te kloppen: "Binnen twintig seconden zag ik dat er iets heel bijzonders gebeurde op het veld."
Jurriën en Quinten gingen hooghouden. Ze waren 4. Dat doen andere kinderen van die leeftijd niet.
Jeugdtrainer Twan Lenders over de eerste ontmoeting met Timber
Lenders stond bij de start van het nieuwe seizoen voor een groep piepjonge voetballertjes en gaf ze allemaal een bal. "Daar kan je al veel uit afleiden, wat doen ze met zo'n bal? Schieten ze 'm weg, zetten ze hun voet erop? Jurriën en Quinten gingen hooghouden. Ze waren 4. Dat doen andere kinderen van die leeftijd niet."
De DVSU-trainer was dan ook niet verbaasd toen Jurriën en Quinten twee jaar later naar de jeugdopleiding van Feyenoord gingen. In 2014 stapten ze over naar de jeugdopleiding van Ajax. Quinten haalde het eerste elftal niet in Amsterdam, hij speelt komend seizoen voor FC Utrecht. Maar Jurriën is afgelopen seizoen doorgebroken in de hoofdstad, met een debuut in Oranje als kroon op het werk.
Timber is een ontzettende atleet, oersterk en snel.
Jeugdtrainer Twan Lenders
Twan Lenders zat afgelopen dinsdag op een terras in de stad toen hij opeens hoorde dat Timber in de basis zou starten in de oefenwedstrijd tegen Schotland. Dus haastte hij zich snel naar huis om te kijken. Net als vele anderen vond Lenders dat Timber erg goed speelde.
Zat in de stad en is naar huis gaan lopen toen hij bericht kreeg dat hij speelt. "Hij straalde ontzettende rust uit. Het lijkt alsof ie het al jaren achter elkaar doet. Timber is een ontzettende atleet, oersterk en snel. Bovendien kan hij op meerdere posities spelen."
Als Lenders in de schoenen van bondscoach Frank de Boer zou staan, zou hij zeker overwegen Timber op te stellen. "Zeker met de vorm die hij heeft." Als Timber uitgerekend nu een basisplaats verovert in Oranje, is de timing heel bijzonder. Over een week begint namelijk het EK. Nederland speelt de eerste wedstrijd op zondag 13 juni tegen Oekraïne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.