Door de Lens van Ankie: cricket, onthoud die sport

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Even twijfel ik of het wel echt vandaag is. In plaats van het gebruikelijke geroezemoes van opgewonden fans hoor ik enkel de melodieuze, heldere zang van een merel. Vlakbij zie ik hem zitten, in een van de bomen naast het parkeerterrein.
Wiebelend op een smal takje zingt hij uit volle borst. Alsof hij weet dat er een belangrijke wedstrijd op het programma staat en hij bij gebrek aan juichende mensen met gekke petjes en gekleurde sjaaltjes een beetje sfeer moet maken.
Genietend van de merel loop ik op mijn gemak naar de ingang van Kampong Cricket. Het is nog vroeg, maar de zon schijnt al volop. Het beloofd een warme dag te worden. Dat is mooi meegenomen; want vandaag speelt het Nederlands cricketelftal de eerste van drie wedstrijden tegen Ierland in de Cricket World Cup Super League. En aangezien een goed partijtje cricket wel een paar uurtjes duurt is het zomerse weer een mooi kadootje.

Charmante testlocatie

De persingang is aan de zijkant van het hoofdveld. Aan rand van de sloot die het veld scheidt van de openbare weg staat een klein tafeltje met een stoel klaar. Niet eerder zag ik zo'n charmante testlocatie. Met uitzicht op de wedstrijd die net begonnen is, wacht ik de uitslag af. En dan mag ik via het smalle loopbruggetje over het water eindelijk het veld op.
Ik wordt enthousiast ontvangen. Iedereen die ik tegenkom neemt uitgebreid de tijd om van alles uit te leggen. Geboeid luister ik naar al de verhalen. Intussen kijk ik natuurlijk ook naar de wedstrijd. Nederland is aan slag. Al kijkend en luisterend probeer ik te begrijpen wat de essentie van de sport is. Waar moet ik op letten? Wat is interessant om in beeld te brengen?
Nederland is goed bezig. Dat merk ik vooral aan de reacties om me heen. Want er mag dan wel geen publiek zijn, maar langs de lijn wordt door iedereen die er wel is intens meegeleefd. En de beloning is groot. Nederland wint op magnifieke wijze de eerste wedstrijd. En maandag trouwens, wedstrijd nummer drie, alweer. Cricket: onthoud die sport.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.