Instellingen

Spijker doet wat iedereen altijd zegt dat je moet doen: hij stopt op zijn hoogtepunt

© Orange Pictures
UTRECHT - De gewonnen bekerfinale van de waterpolomannen van UZSC tegen De Zaan, afgelopen zondag, was de laatste klus van coach Roeland Spijker. Spijker was hoofdcoach sinds eind 2019. Onder zijn leiding won UZSC niet alleen de beker, de ploeg bereikte dit seizoen ook de halve finales van de play-offs om het landskampioenschap.
Het -in elk geval voorlopige- einde van de trainersloopbaan van Spijker is daarmee het klassieke verhaal van iemand die stopt op zijn hoogtepunt. "Ik wist natuurlijk wel van te voren al dat ik zou gaan stoppen", zegt de scheidend coach lachend. "Maar dan is het wel fijn dat je nog die prijs binnen kan halen en dat je mag stoppen met een beker."
Het is bijna een part-timebaan naast een full-timebaan
Roeland Spijker
Spijker volgde eind 2019 de Hongaar Robert Munkácsy op, met wie de spelers van UZSC niet verder wilden. Na bijna twee jaar, waarin hij ook vader werd, is duidelijk dat hij zijn functie bij UZSC niet meer kan combineren met zijn gezin en zijn normale baan. "Het is bijna een part-timebaan naast een full-timebaan."
En als de oud-international ergens een broertje dood aan heeft, is het dingen half doen. "Je merkt toch dat je niet de tijd in alle dingen kan steken die je graag zou willen en dat je dingen half gaat doen of af gaat raffelen. Het zit niet in mijn persoonlijkheid om me daar goed bij te voelen."

Hoogte- en dieptepunt

Bij een afscheid als dit hoort de vraag naar de hoogte- en dieptepunten van de coachloopbaan van Spijker in Utrecht. "Als je het tastbaar wilt maken is de gewonnen beker het hoogtepunt, maar het leukste vond ik de progressie die het team heeft gemaakt. Dat geeft mij de meeste energie."
Het dieptepunt is voor Spijker ook duidelijk: de verloren halve finale in de play-offs om de landstitel. En dat terwijl vóór het seizoen niemand in het Kromme Rijnbad het woord kampioenschap in de mond nam. Na het stoppen van Mike van de Brink en het vertrek van Pascal Jansen moest Spijker een nieuw team opbouwen.
In de oefencampagne leed UZSC soms stevige nederlagen, maar toen de competitie eenmaal was begonnen vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Uiteindelijk eindigde UZSC in de reguliere competitie zelfs als eerste. "Dan krijg je toch het gevoel van we moeten kampioen worden", weet Spijker. "En als je er dan in de halve finale van de play-offs uitvliegt, is dat wel heel zuur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.