Instellingen

Epi Drost, Wesley Sneijder, Jurriën Timber en Michel Vorm: van deze voetballers stond de wieg in Utrecht

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Dat Wesley Sneijder een Utrechter is, weet iedereen. Maar wist jij dat ook bijvoorbeeld Epi Drost zijn wieg in deze provincie had staan? Van de bijna achthonderd spelers die in ruim een eeuw uitkwamen voor Oranje, werden 47 geboren in de provincie Utrecht. Dat blijkt uit een analyse van dataplatform LocalFocus op basis van cijfers van Voetbalstats.nl.
De cijfers zijn op een rijtje gezet in het kader van de wedstrijd van komende zondag. Dan speelt Oranje voor het eerst in zeven jaar weer op een eindtoernooi. Kijk op de kaart om te zien hoeveel (oud-)spelers van het Nederlands voetbalelftal hier geboren zijn.
Michel Vorm, Wesley Sneijder, Marco van Basten, Hans van Breukelen. Als je sportverslaggever René van den Berg van RTV Utrecht vraagt naar regiogenoten die uitkwamen voor Oranje, schudt hij zo uit zijn mouw. Want onze provincie bracht tal van talentvolle spelers voort die furore maakte voor het nationale team.
Maar de lijst van LocalFocus brengt ook wat vergeten namen aan het licht, waarvan je misschien niet zo snel de link met deze regio had gelegd. "Epi Drost vond ik toch wel een van de meest opvallende namen", zegt Van den Berg na het bestuderen van de lijst. "Drost is voor mij een Twentenaar, een man uit Enschede. Hij heeft bij FC Twente gespeeld. Maar hij is geboren in Amersfoort."
Utrecht blijkt in vergelijking met andere provincies geen hofleverancier van internationals. Zuid-Holland leverde de meeste spelers voor Oranje: 198. Noord-Holland volgt met 184. Ook Brabant (90) en Gelderland (55) hadden er meer dan Utrecht (47), maar daar moet wel bij opgemerkt worden dat er alleen gekeken is naar de geboorteplaats van spelers. Zo wordt Matthijs de Ligt onder Zuid-Holland gerekend, omdat hij geboren werd in Leiderdorp, maar de verdediger groeide op in Abcoude.
Wat verder opvalt is dat de 'oogst' van Utrechtse spelers in Oranje de laatste tijd mager is. Matthijs de Ligt rekenen we graag tot een provinciegenoot en denk ook aan Jurriën Timber. Hij speelt tegenwoordig bij Ajax, maar werd geboren in Utrecht. Maar in het succesvolle 1988, toen Nederland het EK won, kende Oranje maar liefst vier regiogenoten met Van Basten, Van Breukelen, Vanenburg en Wouters
"Ik denk dat het een golfbeweging is", zegt voetbalcommentator Van den Berg. "In het verleden bleef je lang bij je amateurclub spelen, werd je ook een echte Utrechter, en kwam je uiteindelijk in Oranje. Nu worden jongens al op hele jonge leeftijd weggekaapt. Die gaan dus al heel snel richting bijvoorbeeld Amsterdam."
Maar goed. Deze zondag gaan we dus van start op het EK. Pakken we die poule? "Je moet nooit je tegenstander onderschatten", zegt Van den Berg. Toch rekent hij erop dat we die eerste drie wedstrijden gewoon de punten pakken. "Anders verdien je het eigenlijk niet om op het EK te spelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.