UCI brengt statement over diskwalificatie Van Schip in Baloise Belgium Tour

© Orange Pictures
SCHALKWIJK - De UCI, internationale organisatie voor wielersport, is zondag met een statement gekomen naar aanleiding van de diskwalificatie van wielrenner Jan-Willem van Schip in de Baloise Belgium Tour. De Schalkwijker gebruikte tijdens de derde etappe een stuur dat volgens de UCI niet is toegestaan.
'De heer Van Schip is gediskwalificeerd vanwege het overtreden van artikel 2.2.025 van de UCI-reglementen, dat stelt dat het verboden is de voorarmen op de handlebar te steunen, tijdritten uitgezonderd', staat in het persbericht van de UCI.
De wielerunie vervolgt: 'Daarbij willen we benadrukken dat het stuur waarmee de renner reed eerder dit seizoen is gepresenteerd aan de materiaalcommissie van de UCI en toen is afgekeurd. We hebben het gebruik expliciet verboden voor UCI-evenementen tot een nieuwe testronde. Verder hebben we sinds dat besluit nooit meer contact gehad met BEAT Cycling over het stuur in kwestie, tot de derde etappe van de Baloise Belgium Tour.'

Statement ploeg Van Schip

Volgens Beat, de ploeg van Van Schip, had de wielrenner uit Schalkwijk voorafgaand aan de derde etappe zijn opvallende stuur laten keuren door de jury. Die gaf de Nederlander toestemming om te rijden met het zogeheten ABB-stuur met verlengde beugels, waarop een renner zijn volledige onderarmen kan leggen om zo een meer aerodynamische houding aan te nemen. Van Schip reed een groot deel van de etappe voorop in een kopgroep.
De wielerunie vond het niet goed dat Van Schip met het stuur reed en zette hem na de derde etappe uit de koers. "Sinds de lancering van het ABB-stuur hebben we overleg hierover met de UCI. Op geen enkel moment hebben zij ons laten weten dat het stuur niet toegestaan zou zijn. BEAT meent dat de diskwalificatie onterecht is en Jan-Willem van Schip in grote mate dupeert", schrijft BEAT in een statement.
Via Twitter riepen enkele renners de UCI op om actie te ondernemen, omdat het stuur volgens hen niet aan de regels voldoet. BEAT daarentegen probeerde Van Schip op de startlijst van de vierde etappe te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Reactie Van Schip

Van Schip, die tot de derde etappe aan de leiding ging in het klassement voor strijdlustigste renner, kwam zelf ook met een reactie. Hij schreef op zijn Instagrampagina: "Door te erkennen dat ik sneller wilde zijn, ben ik er voor gegaan om met dit stuur te rijden. Ik was me daarbij van geen kwaad bewust, maar ik ben helaas op een niet zo feilbare UCI gestuit." De 26-jarige renner wil niet uitgebreider reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.