Instellingen

Nederlands elftal komt bij in Australië

SYDNEY - Het Nederlands elftal is woensdag in Sydney tijdens wisselende weersomstandigheden begonnen aan de voorbereiding op het vriendschappelijke duel met Australië.
Bondscoach Bert van Marwijk bereidde zijn selectie na een vliegreis van bijna 22 uur in twee oefensessies ontspannen voor op de interland. Hij hield nog even verborgen hoe hij zijn zes afwezige basisspelers gaat vervangen.
Het Nederlands elftal trainde twee keer in het Showground Stadium, dat tijdens de Olympische Spelen van 2000 dienst deed als honkbalstadion. Tijdens de ochtendsessie zorgde de lentezon voor een aangename temperatuur van ruim 20 graden. Bij de avondtraining was het fris en regende het af en toe. De voorspelde stortbuien en windstoten bleven uit.
Oranje zou eigenlijk trainen in de North Sydney Oval, maar het speelveld van dat stadion was door de vele regenval van de laatste dagen onbespeelbaar geworden. Het hagelde dinsdag zelfs aan de oostkust van Australië.
Een week eerder was het in Sydney nog warmer dan 30 graden en liep het befaamde strand van Bondi Beach voor het eerst in het nieuwe seizoen helemaal vol.
Bondscoach Bert van Marwijk koos onder meer voor de oefentrip naar Australië omdat hij wel eens wil zien hoe zijn spelers zich gedragen als ze een hele week samen in het buitenland zijn. Hij hoopt dat zijn selectie komende zomer tijdens het WK in Zuid-Afrika langer dan een maand bij elkaar blijft.
De trainer van het Nederlands elftal gebruikt sinds zijn aantreden regelmatig termen als teambuilding en acceptatievermogen. Hij wil ervoor waken dat de vele ego's in zijn selectie botsen. Oranje traint en voetbalt daarom niet alleen in Sydney. De spelers mogen ook samen golfen en vrijdag staat er een gezamenlijk boottochtje in Sydney Harbour op het programma.
Van Marwijk is niet met zijn voltallige selectie in Australië. Hij mist met Robin van Persie, Arjen Robben, Mark van Bommel, Nigel de Jong, André Ooijer en Gregory van der Wiel maar liefst zes potentiële basisspelers. Daarbij ontbreekt Utrechter Ibrahim Afellay voor de vijfde keer in de laatste zes interlands. Utrechter Wesley Sneijder is er wel bij.
Van Marwijk moet dus noodgedwongen experimenteren tegen Australië. Met Eljero Elia heeft hij een uitstekende vervanger voor Robben. Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart kunnen Van Persie op de rechterflank vervangen. Demy de Zeeuw, Stijn Schaars, Orlando Engelaar en David Mendes da Silva zijn na het wegvallen van Mark van Bommel en Nigel de Jong de overgebleven middenvelders.
John Heitinga, Khalid Boulahrouz en Glenn Loovens hebben door de afwezigheid van Ooijer en Van der Wiel meer uitzicht op een basisplaats. De twee trainingen verklapten weinig over de basisformatie, ook al omdat Kuijt wegens een lichte enkelblessure aan de kant bleef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.