Van der Pol wint Angenent Classic

HOOGMADE - Schaatser Peter van der Pol heeft de natuurijsklassieker Angenent Classic op zijn naam geschreven. De 27-jarige Utrechter volbracht de 200 kilometer in 5 uur en 49 minuten.
Van der Pol versloeg Casper Helling in de eindsprint. Ruud Aerts werd ver achter het tweetal derde. Er waren overigens maar 27 rijders die de race aandurfden, waarvan er zes de eindstreep haalden.
Sinds de vijftiende Elfstedentocht werd er in Nederland geen 200 kilometerrace meer gehouden. Als het natuurijs dik genoeg is, moeten de klassiekers volgens Angenent tot minstens 200 kilometer worden verlengd.
,,Zulke wedstrijden spreken veel meer tot de verbeelding bij het grote publiek'', aldus Angenent. De schaatsers zelf denken daar anders over. Slechts 27 rijders waagden zich aan de loodzware klus. De wegblijvers waren nog niet hersteld van de loodzware Veluwemeertocht. Bovendien wordt aanstaande zondag het Nederlands kampioenschap op kunstijs verreden. ,,Het is niet verstandig om je helemaal kapot te rijden. Je moet minstens twee weken herstellen van zo'n rit'', reageerde Ami-ploegleider Peter de Vries, die ooit twee alternatieve Elfstedentochten won.
Angenent zat er niet mee dat vele toprijders zijn evenement links lieten liggen. ,,De echte specialisten waren hier wel. Daar was het mij om te doen. Ik heb donderdag op het Veluwemeer nog jongens proberen over te halen om wel te komen. Maar dat lukte me niet. Ze dachten dat het ijs bij ons net zo slecht zou zijn als op het Veluwemeer. Niemand wilde geloven dat wij een prachtig ijsvloertje hebben geprepareerd. De eindtijd van de winnaar is daar wel het bewijs van.''
Peter van de Pol eindigde maandag als 47e in de Ronde van Loosdrecht en hij finishte donderdag als 23e in de Veluwemeertocht. Van de Pol, die in 2007 Nederlands kampioen bij de B-rijders werd, had nog nooit een grote wedstrijd gewonnen. ,,Het lijkt er nu op dat ik een specialist op de 200 kilometer ben'', zei de bescheiden winnaar.
Van de Pol, die in begin deze maand samen met zijn ploeggenoot Ruud Aerts een trainingsstage op de Canarische eilanden afwerkte, is naar eigen zeggen in topconditie. ,,We waren daar ter voorbereiding op de buitenlandse natuurijsklassiekers. Het kwam me goed uit dat het hier ook winter werd. Ik ben heel erg blij met deze overwinning. Ik heb de grote marathoncrack Helling verslagen. Hij won de afgelopen jaren zowel de Finse als de Oostenrijkse alternatieve Elfstedentocht.''
Het wedstrijdverloop was overzichtelijk op de Wijde AA. Naarmate de race vorderde werd het mini-peleton uitgedund. Helling en Van de Pol moesten uiteindelijk strijden om de eerste Angenent Classic. Van de Pol: ,,Ik voelde dat ik Helling kon kloppen in de eindsprint. Hij was niet fris meer. Nee, over het NK van aanstaande zondag maak ik me geen illusies. Deze zege is me veel meer waard.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.