Gevoelige nederlaag voor zwak FC Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - FC Utrecht heeft zaterdagavond een gevoelige nederlaag geleden tegen Roda JC. In het eigen Parkstad Limburg boekte Roda een belangrijke en verdiende zege in de strijd tegen degradatie, waarmee Utrecht kostbare punten verspeelde.
Het zwakke FC Utrecht werd overtuigend aan de kant gezet: 2-0. Voor de Limburgers scoorden Willem Janssen en Jan Paul Saeijs. FC Utrecht staat nu op de zesde plaats in de Eredivisie met 31 punten uit 19 wedstrijden.
Winnen in Kerkrade is voor FC Utrecht traditiegetrouw een lastige opgave. Ook nu de Domstedelingen bivakkeren in de subtop en Roda JC een subtopper in verval is. Van het verschil van status en stand op de ranglijst was zaterdagavond in het Parkstad Limburg Stadion niets te merken. De Limburgers troefden het zwakke en inspiratieloze FC Utrecht op alle fronten af.
Roda JC had het duel al voor rust moeten beslissen. De thuisclub overliep FC Utrecht bij vlagen. Alleen Willem Janssen slaagde erin om de Utrechtse keeper te passeren. Vijf minuten voor rust gleed hij de bal, uit een goede dieptepass van verdediger Saeijs, voorbij Vorm.
Dezelfde Janssen was er ook debet aan dat Roda JC niet met een geruststellende marge kon gaan rusten. Hij miste zelf een grote kans en verzuimde op slag van rust om de geheel vrijstaande Mads Junker op maat te bedienen. Ook Junker (twee keer) en Anouar Hadouir hadden vrij voor Vorm moeten scoren.
FC Utrecht was 90 minuten lang met slechts een kopbal van spits Ricky van Wolfswinkel gevaarlijk. FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier wisselde twee spelers in de rust, maar zijn ingreep haalde niets uit. Vijf minuten na de hervatting zette Saeijs met een rake kopbal, uit een voorzet van Hadouir, Roda JC op een 2-0-voorsprong. Met dank aan Vorm bleef het daarbij. Hij ranselde onder meer een vrije trap van Boldizsár Bodor uit het doel.
Roda-doelman Przemyslaw Tyton hoefde amper in actie te komen. De 22-jarige Pool verving de gepasseerde eerste keus Bram Castro, die dit seizoen niet kan overtuigen. De nederlaag tegen PSV eerder deze week werd hem zwaar aangerekend. Het was de eerste keer sinds zijn komst naar Kerkrade, in de zomer van 2007, dat Tyton de voorkeur kreeg boven Castro.