Niels Kerstholt naar Winterspelen

DRESDEN - Shorttracker Niels Kerstholt gaat naar de Olympische Winterspelen in Vancouver. Vrijdag nam de Utrechter al een optie op zijn ticket door een derde plaats op de 1.500 meter. Zijn concurrent Daan Breeuwsma kon hem zaterdag op de 500 meter niet meer aftroeven.
Voorafgaand aan de EK had Sjinkie Knegt zijn deelname aan de Winterspelen op de 1.000 meter al veiliggesteld. Omdat Nederland maar twee mannen naar het olympisch shorttracktoernooi mag afvaardigen, had Kerstholt zaterdag nog een concurrent in Breeuwsma. Die had op de 500 meter bij de eerste twee én voor Kerstholt moeten eindigen om naar Vancouver te mogen. Breeuwsma werd echter in de kwartfinales, net als Kerstholt, uitgeschakeld.

GEEN SUCCES

De Nederlandse shorttrackers hadden zaterdag op de tweede dag van de Europese kampioenschappen in Dresden toch al geen succes op de 500 meter. Sjinkie Knegt bij de mannen en Jorien ter Mors bij de vrouwen reikten op de sprintafstand het verst. Beiden haalden de halve finale, waarin ze bleven steken. Knegt eindigde als zesde op de afstand, Ter Mors als zevende. Bij de mannen won de Fransman Maxime Chataignier de Europese titel op de 500 meter, bij de vrouwen was Arianna Fontana na de 1.500 meter ook de sterkste op de kortste afstand.

BRONS VOOR VROUWEN

De vrouwen aflossingsploeg heeft bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Dresden de bronzen medaille gewonnen op de 3.000 meter. Bij die ploeg zit ook de Nieuwegeinse Annita van Doorn. Van Doorn, die al verzekerd is van deelname aan de winterspelen in Vancouver, reed in Duitsland alleen de ploegenritten omdat ze nog last heeft van een blessure.
De mannenploeg kon het kunststukje van de vrouwen niet nadoen. De mannen van bondscoach John Monroe strandden in de halve finale als vierde.