OS: Snowboarder Van der Wal uitgeschakeld

VANCOUVER - De artsen gaven hem half december weinig kans. Met een scheur in zijn milt en een gebroken rib kon snowboarder Dolf van der Wal de Olympische Spelen in Vancouver wel uit zijn hoofd zetten.
Woensdagmiddag (plaatselijke tijd) stond de 23-jarige Huizenaar met een grote grijns tussen de beste halfpipers ter wereld. Vergeten was de zware val in Amerika, vergeten was de pijn. ,,Jammer dat dit evenement maar één keer in de vier jaar is'', zette hij zich snel over de rappe uitschakeling in de kwalificaties heen.
Van der Wal genoot zichtbaar van de stampvolle tribunes, waar zijn ouders, vriendin en zus tussen het laaiend enthousiaste publiek zaten. "Dan is het jammer dat ik niet heb kunnen laten zien wat ik echt goed kan. Als ik was
geland had ik hier in de finale gestaan."

SLIPPERTJES

Van der Wal lukte niet zijn twee runs vlekkeloos neer te leggen. Twee slippertjes hielden hem uit het vervolg van de strijd om de olympische medailles. De eerste kwam voort uit zenuwachtigheid, de tweede uit een te diepe landing.
Het begon voor de start al met zijn muziek-apparaatje dat niet functioneerde. Het koordje van het apparaat werkte ook al niet mee, zat zo vast als een huis. "Ik kon mijn muziek eerst niet afdraaien. Ik was er
druk mee bezig, maar uiteindelijk heb ik tegen mezelf gezegd dat ik me maar moest concentreren op het snowboarden. Dat lukte in eerste instantie niet echt. Jammer dat ik twee keer val."

SCHIPHOL

Van der Wal stond half januari met zijn tassen op Schiphol. Hij had alsnog groen licht gekregen van de artsen om eerst naar Amerika en vervolgens Canada te reizen om een laatste poging te doen zich voor Vancouver te

plaatsen.
Na een korte training in Park City slaagde de missie wonderwel in Stoneham, waar hij voldeed aan de eis tot vormbehoud. "Mijn lichaam is gelukkig nog jong. Dan gaat het herstel sneller dan normaal. Dat is mijn
redding geweest."
Dat hij woensdagavond niet tot de twaalf finalisten behoorde, maakte geen gebroken man van de topsporter.

RUNS

"Nee, ik wil hier niet uitgaan van het negatieve. Dat is zonde. Ik heb hier in de trainingen mooie runs laten

zien, daar ben ik heel tevreden over. Met dat gevoel ga ik vrijdag naar huis. Er zijn nog twee wereldbekerwedstrijden. Daar wil ik mijn A-status als topsporter bij NOCNSF proberen veilig te stellen. Dat is weer een nieuwe uitdaging."
Van der Wal kroop de tribunes op om de rest van de olympische wedstrijden te bekijken. "Het is hier gaaf. De steun van het Canadese volk is geweldig, in de metro waren ze allemaal super positief. Ik vond het echt een eer om hier voor Nederland deel te nemen."
"Sotsji? Zover plan ik niet. Ik bekijk het van jaar tot jaar. Ik sta hier tussen de beste halfpipers van de wereld, in een geweldige ambiance. Snowboarden is een geweldige sport om te doen.'' Ergens aan de horizon zag Van der Wal woensdag Sotsji al voor zich."