Spanning stijgt voor regio-olympiërs

PROVINCIE UTRECHT - Nicolien Sauerbreij uit De Hoef gaat vrijdagochtend (plaatselijke tijd) op jacht naar een olympische medaille.
De snowboardster begint op de heuvels van Cypress Mountain aan haar derde Winterspelen. In Salt Lake City
(2002) en Turijn (2006) leverde haar optreden geen succes op.
Dit keer heeft ze een succesvol seizoen achter de rug en geldt ze als een van de topfavorieten voor de titel. Goud zou volgens sportkoepel NOCNSF de 100e zijn in de geschiedenis van Nederland op de Spelen.
Sauerbreij begint met twee kwalificatieruns op tijd. De beste zestien gaan door. Vanaf dat moment is het een knock-outsysteem richting de finale.
De shorttrackers Niels Kerstholt (500 m) uit Utrecht en Annita van Doorn (1000 m) uit Nieuwegein starten in de kwartfinales. Later staat ook de 5000 meter relay (mannen) op het programma.
Bij het langebaanschaatsen zijn alle individuele afstanden verreden en wordt gestart met de ploegachtervolging. De mannen komen in de kwartfinales en de halve finales in actie, de vrouwen rijden alleen de kwartfinales. Zaterdag is het vervolg.
Er zijn vrijdag medailles te verdienen bij curling (vrouwen), biatlon (mannen, 4x7,5 km achtervolging) en alpineskiën (vrouwen).