Gouden plak voor Nicolien Sauerbreij

VANCOUVER - Snowboardster Nicolien Sauerbreij uit De Hoef heeft goud op de parallelreuzenslalom gewonnen op de Olympische Spelen. Ze was al getipt als een van de kanshebsters.
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland een medaille wint op een alpine-onderdeel.
De condities waren erg slecht, met mist, sneeuwval en slechte sneeuw op de piste. Dat bleek al tijdens haar tweede run in de achtste finale, waar haar directe tegenstander, de Duitse Isabella Laboeck, onderuit ging.
De kwartfinale begon prima voor de Nederlandse: haar Oostenrijkse tegenstandster Riegler ging vrijwel meteen onderuit. In de tweede run nam Sauerbreij geen enkel risico en koerste ze rustig richting de halve finales.
In de halve finale was ze in de eerste run iets langzamer dan haar tegenstander Selina Joerg, maar in de tweede run ging Joerg vlak voor de finish onderuit.

FINALE

In de finale nam Sauerbrei het op tegen Iljoekina, die zich een moeilijke tegenstander toonde. In de eerste run was het verschil miniem. Daarom kwam alles aan op de tweede run.
In de finale bleef ze de Oekraïnse Jekaterina Iljoekina maar net voor, maar met 0.21 seconden voorsprong wist ze het goud toch te halen.
Sauerbreij nam voor de derde keer aan de Spelen deel. In 2002 strandde ze in de kwalificaties en in 2006 waren de achtste finales haar eindstation.
Volgens sportkoepel NOC*NSF is het de honderdste gouden medaille van Nederland in de geschiedenis van de Olympische Spelen.