Giro d'Italia: Utrecht zal roze kleuren

UTRECHT - Utrecht is op 9 mei finishplaats van de Giro d'Italia. De gemeente pakt het evenement groots aan en heeft het programma rond. Eén ding is zeker: de stad zal de komende twee maanden in Italiaanse sferen verkeren en de Dom zal roze kleuren.
Bekijk en beluister onder dit bericht de reportages van onze verslaggevers.
Italiaanse film & literatuur
Bewoners en bezoekers kunnen bijvoorbeeld op 24 april een Italiaanse film bekijken in de openlucht bioscoop in het Lepelenpark. Overdag zijn er in het park allerlei activiteiten voor de jeugd. Op 2 mei opent Tivoli haar deuren voor een Literair festival "Una Giornata Rosa". Tijdens dit festival dragen schrijvers en dichters werk voor met de wielersport als thema. Met onder andere Ronald Giphart, Jeroen Wielaert, Ingmar Heytze en Kees Wennekendonk. 
Italiaanse klanken
De Oude Gracht vormt op 8 mei het decor voor Italiaanse muziek. Zo kan iedereen kan zich laten verrassen door de klanken van een opera. Op een ponton verplaatst het muziekgezelschap zich over het water naar verschillende locaties. Op 9 mei bieden horecaondernemers aan de Neude een programma aan met kinderactiviteiten, een muziekoptreden en een groot scherm waarop live de finish van de Giro te volgen is.
Italiaanse Gondelvaart
Ook wordt er op 8 mei een speciale Gondelvaart georganiseerd in de Oude Gracht waaraan iedereen met een boot of gondel, bestaand of zelfgemaakt, kan deelnemen. Voorwaarde is dat het vaartuig is versierd en verlicht, want tussen 19.30 uur en 20.00 uur varen de 'gondels' onder aanvoering van de Gondelier van Utrecht door de Oude Gracht. Tussen 21.00 uur en 21.30 uur is er een feestelijke afsluiting. Aanmelding via de website is noodzakelijk. 
Italiaanse smaken
Het hele weekend van de finish is het stadhuisplein omgetoverd in een Italiaans dorpsplein. Zo kunnen bezoekers er de kookkunsten van Italiaanse koks afkijken, genieten van een ijsconcours of aanschuiven voor een Italiaans ontbijt- of brunchbuffet met muziek.
Italiaanse expo
In samenwerking met de Italian Trade Commission in Nederland wordt begin mei een tentoonstelling over Sport en Ontwerp gehouden in de historische Janskerk. Hier zijn alle Italiaanse design sport hulpmiddelen van de laatste tien jaar te bekijken.
Dit is een greep uit de culturele evenementen die in aanloop naar 9 mei in de stad plaatsvinden. Het programma in de provincie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Giro d'Italia: Utrecht zal roze kleuren
Giro d'Italia: Utrecht zal roze kleuren