Westerhof en Berkhout weer wereldkampioen

SCHEVENINGEN - De zeilsters Lisa Westerhof uit Den Dolder en Lobke Berkhout hebben zondag voor de kust van Scheveningen hun wereldtitel in de olympische 470-klasse geprolongeerd.
Het Nederlandse duo eindigde in de afsluitende medalrace op de derde plaats. Dat was voldoende voor WK-goud. Met vijf wereldtitels is Berkhout, die eerder met andere stuurvrouwen zeilde, nu de succesvolste 470-zeilsters ooit in de WK-historie.
De opdracht voor Westerhof en Berkhof was even 'simpel' als duidelijk. Wanneer zij in de medalrace eerder dan hun Nieuw-Zeelandse rivalen Jo Aleh en Olivia Powrie over de finish zouden gaan, was titelprolongatie een feit. Beide kampioenskandidaten waren bij de start al zeker van zilver.

VOORSPRONG

Westerhof en Berkhout hadden vanaf het begin van de enerverende finale op de Noordzee een voorsprong op Aleh/Powrie. Halverwege de race lagen de twee concurrenten zelfs enige tijd een en twee, op ruime afstand van de rest van het veld. Daarna vielen de twee titelkandidaten iets terug.
Westerhof en Berkhout wonnen het potje 'matchracen' (een-tegen-een) uiteindelijk ruim: derde tegen zevende.
In de slotfase van de medalrace werden de tien finalisten nog opgeschrikt door een grote roeiboot die dwars door het WK-veld heen naar de kust trachtte te varen. Het is nog onduidelijk of de twee titelpretendenten veel last hebben gehad van het vreemde vaartuig, dat zich op het gesloten en dus verboden wedstrijdwater bevond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.