Nascimento: Sparta Nijkerk weer op de kaart

NIJKERK - David Nascimento vindt dat Sparta Nijkerk weer op de kaart staat na de zege op Excelsior.
De naam van de voetbaltrainer dook eerder dit jaar even op in de kranten toen hij bondscoach van Mozambique zou worden. Dat ging uiteindelijk na een regelrechte soap niet door, waarna de 44-jarige
Portugees van Kaapverdische afkomst weer in de anonimiteit verdween. Dinsdag liet Nascimento plotseling weer van zich horen, door met de amateurs van Sparta Nijkerk eredivisieclub Excelsior te verslaan in de vierde ronde van het bekertoernooi (2-1).
"We hebben Sparta Nijkerk op de kaart gezet", zo vertelde Nascimento woensdag trots. "Het was na de wedstrijd een gekkenhuis." De voormalige prof van onder meer FC Utrecht is amper drie weken werkzaam bij de club die in de zaterdagafdeling van de topklasse acteert. Volgens voorzitter Wim Koopman heeft Nascimento een schok teweeg gebracht in Nijkerk.
"Dit is het schokeffect dat we voor ogen hadden'', jubelde de preses na de beste prestatie ooit van de amateurvereniging in het bekertoernooi. "David haalt het beste in de ploeg boven. We zochten een trainer die spelers vertrouwen geeft en voor een positief effect kan zorgen. Hij heeft de uitdaging aangenomen en het pakt goed uit.''
Nascimento vertrok in 2008, na een rel rondom Willem van Hanegem, als assistent bij FC Utrecht. Sindsdien verkeerde Nascimento in de luwte. "Ik heb bewust voor Sparta Nijkerk gekozen. Soms moet je een stap terugzetten om er daarna weer twee vooruit te kunnen maken. Ik heb nooit bij de amateurs gespeeld of gewerkt, dus het was voor mij wel een omschakeling om in Nijkerk aan de slag te gaan. Deze club steekt echter goed in elkaar, dat maakt het makkelijker."
De oud-prof heeft als taak meegekregen Sparta Nijkerk in de topklasse te houden. Na de sensationele overwinning op Excelsior droomt Nascimento echter ook van een lang bekeravontuur. "De club hoopt nu natuurlijk op een aansprekende tegenstander als Ajax, PSV of FC Twente, maar ik heb liever een amateur- of eerstedivisieclub. Ik denk dat we thuis namelijk goede kans maken nog een ronde verder te komen."
Nascimento wees zijn spelers dinsdag in de bespreking nadrukkelijk op het mogelijke gebrek aan motivatie bij Excelsior. "Die jongens spelen iedere week in grote stadions tegen grote clubs. Excelsior is dan bijna altijd de
underdog en kan onbevangen spelen. Tegen ons waren ze ineens favoriet en hadden ze alles te verliezen. Daar heb ik vooraf bij mijn ploeg op ingespeeld."
De zege op de profs maakte veel los in Nijkerk. "De meeste mensen moesten eigenlijk woensdagochtend gewoon weer werken, maar velen hebben een uitzondering gemaakt", aldus voorzitter Koopman. "We hebben een heel aardig feestje gehad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.