KNVB: FC Utrecht in categorie 2

ZEIST - Vijftien clubs uit het betaalde voetbal staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Dat maakte de Nederlandse voetbalbond woensdag bekend.
Bij de vorige publicatie, in augustus, maakten nog dertien clubs deel uit van categorie 1. De clubs uit die categorie dienen op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben
gesteld, anders dreigen ze de licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken.
AZ, FC Den Bosch, FC Dordrecht en Helmond Sport zakten van categorie 2 naar categorie 1. De vier clubs voegden zich daarmee bij Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II, Excelsior, AGOVV Apeldoorn, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden, MVV, RBC Roosendaal en Veendam.
Fortuna Sittard en RKC Waalwijk bewandelden de omgekeerde weg. Die twee clubs maken nu deel uit van categorie 2 in plaats van 1. Ook ADO Den Haag, Ajax, FC Eindhoven, FC Emmen, De Graafschap, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, NAC Breda, PSV, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo en FC Zwolle zitten in categorie 2.
De licentiecommissie van de KNVB wilde Vitesse ook in categorie 1 indelen. De Arnhemse club ging daartegen in beroep en zit daardoor, in ieder geval tot de beroepszaak dient, in categorie 2. De licentiecommissie deelde Vitesse op basis van de jaarcijfers over het seizoen 2009-2010 in de laagste categorie in. De club diende op 1 oktober een herziene jaarrekening in, maar de licentiecommissie wilde die niet accepteren.
Vier clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal zijn volgens de KNVB gezond en zitten in categorie 3. FC Twente is de enige eredivisieclub die van dat groepje deel uitmaakt. Eerstedivisieclubs Go Ahead Eagles, FC Volendam en Telstar behoren ook tot categorie 3. Twente zat in augustus nog in categorie 2 en sc Heerenveen juist in categorie 3.
Het is dit seizoen voor het eerst dat de KNVB de gegevens naar buiten brengt. Het bestuur betaald voetbal wilde af van de geheimhoudingsplicht inzake de (financiële) status van een profclub. Tijdens de
voorjaarsvergadering van de profsectie werd daarom een reglementswijziging toegepast. Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan, zo legde de KNVB eerder uit. De bond vindt het belangrijk dat supporters en sponsors weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.