WK-medaille Ierse Kampong-keepster gestolen uit Utrechts appartement: 'Soul destroying'

© ANP
UTRECHT - Terwijl de Ierse hockeyster Ayeisha McFerran in quarantaine zit in haar thuisland, is haar Utrechtse appartement aan de Begijnekade leeggeroofd. Daarbij zijn sieraden van haar overleden moeder en haar zilveren WK-medaille gestolen. "Electronica kan ik wel vervangen, maar deze spullen hebben zoveel persoonlijke herinneringen. Dat maakt het heel erg moeilijk."
Kampongkeeper McFerran is in Ierland om zich met de nationale ploeg voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio. Haar huisgenoot bracht haar vanochtend op de hoogte van de inbraak. "Dat was wel een shock om je dag mee te beginnen", vertelt McFerran. "Het is nogal wat om op je bordje te krijgen, het zorgt voor stress die ik nu niet kan gebruiken."
Oproep van McFerran op Instagram
Oproep van McFerran op Instagram © Instagram @ayeishamcferran
De Ierse weet nog steeds niet precies wat er allemaal meegenomen is door de dieven. "Elke minuut hoor ik weer nieuwe dingen." Om het nog moeilijker te maken voor McFerran zit ze momenteel in verplichte quarantaine in Ierland. "Ik zit maar in mijn appartement, dingen proberen te organiseren en aan het kijken wat ik kan doen. Maar dat is echt frustrerend want ik ben ver weg en ik voel me hopeloos want ik kan niks doen om de situatie te verbeteren. Het is een lange dag van zitten in de hoop dat er goed nieuws mijn kant op komt."
"Gelukkig zijn mijn vriendin, haar moeder en mijn huisgenoot in Nederland", vertelt ze aan de telefoon. Zij hebben een inventaris gemaakt van de gestolen spullen en hebben aangifte gedaan bij de politie.

Silver lining

In 2018 wint McFerran met Ierland de zilveren medaille op het wereldkampioenschap hockey in Engeland. Kers op de taart voor McFerran is dat ze wordt uitgeroepen tot beste doelvrouw van het toernooi. "Dat is iets waar ik mijn hele leven voor heb gewerkt en een herinnering die ik voor altijd zal koesteren."
Dat het ultieme aandenken aan dat toernooi is gestolen noemt ze "soul destroying". Wat de diefstal nog pijnlijker maakt is dat ook de juwelen van haar overleden moeder zijn gestolen. "Al haar sieraden gestolen. De laatste tastbare herinneringen aan mijn moeder. Om die dingen mee te nemen, die waardeloos zijn voor de dieven maar die de wereld voor mij betekenen, dat doet echt pijn."
De keepster hoopt dat de hockeywereld en haar Utrechtse vrienden hun ogen open houden. "Neem alsjeblieft contact met me op als je iets hoort of ziet." Ook de politie roept getuigen of mensen die mogelijk iets weten op zich te melden.
McFerran houdt zich vast aan het feit dat de gestolen spullen voor de dieven waardeloos zijn. De "silver lining" noemt ze dat: het idee dat de dieven de spullen mogelijk ergens weggooien of achterlaten. "Dat ik de dingen die ik zo koester weer terug kan krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.