Teamsporten in Tokio: veel Utrechtse medaillekandidaten

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Tijdens de Olympische Spelen komen achttien Utrechtse teamsporters in actie. Twaalf daarvan zijn hockeyers. Verder tellen we twee voetbalsters, twee handbalsters en twee waterpolo-sters. Met name bij het hockey zijn zowel de mannen als de vrouwen belangrijke medaillekandidaten. Maar ook de voetbalsters en de handbalsters zijn niet kansloos. En de waterpolovrouwen hebben al eens laten zien dat alles mogelijk is.

Hockeyvrouwen

Caia van Maasakker van SCHC begin aan haar laatste toernooi als tophockeyster. De strafcornerspecialiste stopt na Tokio, waar ze onder meer clubgenotes Xan de Waard en Laurien Leurink en Malou Pheninckx van Kampong als teamgenote treft. Bondscoach Alyson Annan selecteerde ook Eva de Goede uit Zeist en Josine Koning uit Amersfoort, die voor respectievelijk Amsterdam en Den Bosch spelen.
De hockeyvrouwen veroverden vorige maand in Amsterdam de Europese titel. Vijf jaar geleden in Rio won Oranje zilver, na een verloren finale tegen Groot Brittannië. Vrouwenhockey is pas sinds 1980 Olympisch. Van de tien Olympische hockeytoernooien die sindsdien zijn gespeeld won Nederland er drie.
In Tokio zijn als vanouds Duitsland en Argentinië belangrijke rivalen voor de Nederlandse vrouwen, die in de poulefase India, Ierland, Zuid Afrika, Groot Brittannië en Duitsland treffen.
Programma hockeyvrouwen (Nederlandse tijd)
24 juli 13.45 Nederland - India
26 juli 03.00 Nederland - Ierland
28 juli 02.30 Nederland - Zuid Afrika
29 juli 12.00 Nederland - Groot Brittannië
31 juli 11.30 Nederland - Duitsland

1e twee naar volgende ronde

Hockeymannen

De mannen, met Kampong-spelers Sander de Wijn, Robbert Kemperman, Jonas de Geus, Lars Balk en Jip Janssen, aangevuld met Bilthovenaar Thierry Brinkman, werden eveneens Europees kampioen. Dat gebeurde in een finale tegen één van de drie grote concurrenten voor Olympisch goud: Duitsland. Andere landen die een serieuze gooi naar goud gaan doen zijn België en, uiteraard, Australië.
De hockeymannen werdn in juni Europees kampioen
De hockeymannen werdn in juni Europees kampioen © Orange Pictures
De Nederlandse mannen wonnen al in 1936 in Berlijn Olympisch brons, maar het duurde tot Atlanta 1996 voordat ze zich voor het eerst tot Olympisch kampioen konden laten kronen. In die ploeg speelde onder meer Bilthovenaar Jacques Brinkman, vader van de huidige Olympiër Thierry. Vier jaar later in Sydney won Nederland opnieuw, en voorlopig voor de laatste keer, goud. In 2016 was er helemaal geen eremetaal voor de hockeymannen.
De hockeymannen spelen in de poulefase tegen achtereenvolgens België, Zuid Afrika, Canada, Groot Brittannië en Duitsland.
Programma hockeymannen(Nederlandse tijd)
24 juli 04.45 Nederland - België
25 juli 14.15 Nederland - Zuid Afrika
27 juli 13.45 Nederland - Canada
28 juli 05.15 Nederland - Groot Brittannië
30 juli 13.45 Nederland - Duitsland

1e twee naar volgende ronde

Handbalvrouwen

De handbalvrouwen hopen in Tokio voor het eerst een Olympische medaille op te halen, maar de zware blessure van Estevana Polman en de afwezigheid van Yvette Broch maken die missie tot een zeer lastige. Normaal gesproken zou de regerend wereldkampioen, met Laura van der Heijden uit Leusden en de Bunschotense Angela Malestein, tot de grote medaillekandidaten worden gerekend. Maar bondscoach Emanuel Mayonnade heeft de verwachtingen serieus getemperd.
Angela Malestein
Angela Malestein © Orange Pictures
Vijf jaar geleden in Rio bereikte Oranje de halve finale, waarin nipt werd verloren van Frankrijk. In de strijd om het brons was Nederland vervolgens kansloos tegen Noorwegen.
Programma handbalvrouwen (Nederlandse tijd)
25 juli 02.00 Nederland - Japan
27 juli 09.15 Nederland - Zuid-Korea
29 juli 02.00 Nederland - Angola
31 juli 14.30 Nederland - Noorwegen
2 augustus 12.30 Nederland - Montenegro

Eerste vier naar de volgende ronde

Voetbalvrouwen

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn regerend Europees kampioen en werden op het laatste WK tweede. Zo bezien zou de ploeg met aanvoerder Sari van Veenendaal uit Nieuwegein en de IJsselsteinse aanvaller Shanice van de Sanden tot de medaillekandidaten moeten behoren.
Nieuwegeinse Sari van Veenendaal in de WK finale van 2019
Nieuwegeinse Sari van Veenendaal in de WK finale van 2019 © Orange Pictures
De Oranje Leeuwinnen presteerden de laatste maanden echter nogal wisselvallig. Om kans te maken op een medaille zal de ploeg van vertrekkend coach Sarina Wiegman die wisselvalligheid uit moeten bannen. Grote favoriet voor goud in Tokio is wereldkampioen VS.
Nederland treft in de eerste ronde Zambia, Brazilië en China.
Programma voetbalvrouwen (Nederlandse tijd)
21 juli 13.00 Nederland - Zambia
24 juli 13.00 Nederland - Brazilië
27 juli 13.00 Nederland - China

1e twee naar volgende ronde

Waterpolovrouwen

Een medaille voor de Oranje waterpolo-sters zou een regelrechte stunt zijn. Maar in 2008 in Bejing had ook niemand er op gerekend, en het lukte de ploeg, met onder meer de Utrechtse Simon Koot in de gelederen, toen toch om goud te pakken.
In de huidige Oranjeselectie treffen we twee Utrechtse speelsters: Dagmar Genee van UZSC en de Baarnse Nomi Stomphorst, die voor GZC Donk uit Gouda speelt.
Australië, Spanje, Zuid Afrika en Canada zijn de tegenstanders van de waterpolovrouwen in de eerste ronde.
Programma waterpolovrouwen (Nederlandse tijd)
26 juli 11.20 Nederland - Australië
28 juli 08.30 Nederland - Spanje
30 juli 07.00 Nederland - Zuid Afrika
1 augustus 08.30 Nederland - Canada

1e twee naar volgende ronde

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.