Olympische Spelen: Sharon van Rouwendaal op herhaling en wie stopt Femke Bol?

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - In de olympische voorbeschouwing nemen we roeien en beachvolleybal mee bij de individuele sporten. In dit artikel bespreken we de elf Utrechters die in Tokio in actie komen op individuele onderdelen, twee beachvolleyballers en een roeister. Drie van hen gelden als serieuze kandidaat voor een gouden medaille: Femke Bol, Sharon van Rouwendaal en Noël van 't End.

Favorieten

De Baarnse Sharon van Rouwendaal gaat in Tokio op voor haar tweede Olympisch goud in successie. In Rio 2016 pakte ze haar eerste Olympische titel, na een fenomenale eindspurt. Dat ze klaar is voor de Spelen toonde ze half mei, toen ze in Boedapest de Europese titel op de 10 kilometer open water prolongeerde.
Sharon van Rouwendaal
Sharon van Rouwendaal © Orange Pictures
Ze wisselde in de afgelopen jaren van coach. Na jaren onder de Franse coach Philippe Lucas te hebben gewerkt, verkaste ze een klein jaar gelden naar het Duitse Magdeburg, waar ze aansloot bij de trainingsgroep van Bernd Berkhahn.
Op Femke Bol staat de laatste anderhalf jaar geen maat. De Amersfoortse verbeterde zowel op de 400 meter als op de 400 meter horden het ene persoonlijk record naar het andere. Maar ze schaarde zich ook onder de wereldtop en liep stokoude nationale records uit de boeken.
Bij RTV Utrecht verbaasde Bol zich afgelopen najaar over jaar haar ongelofelijke progressie. In Tokio slaat Bol de 400 meter vlak over. Ze richt zich op de 400 meter horden, maar komt ook in actie op de 4 x 400 meter estafette.
Judoka Noël van 't End uit Houten was wereldkampioen in de klasse tot 90 kilo, maar verdedigde zijn titel niet op het laatste WK. Dat paste niet in zijn voorbereiding op Tokio.
De wereldtitel die hij nu kwijt is, veroverde hij in de arena waar hij nu één van de kanshebbers is op Olympisch goud. De vraag is of hij in topvorm is, nadat hij afgelopen winter te kampen had met een schouder- en elleboogblessure.
Hoewel Puts in april geen medaille won op het EK, was hij wel tevreden over dat toernooi.

Andere kanshebbers

Van Dafne Schippers lijkt het erop dat ze haar topvorm van vier, vijf jaar geleden niet meer heeft. De Utrechtse zei eind vorige maand na het NK te kampen met een beginnende hernia. Ze start in Tokio op drie onderdelen: de 100 meter, de 4x 100 meter en de 200 meter. Gezien haar vorm van de laatste maanden lijkt een finaleplaats het hoogst haalbare.
Madelein Meppelink werd in 2018 Europees kampioen
Madelein Meppelink werd in 2018 Europees kampioen © Fotostudio RedGreenBlue
Ook de beachvolleyballers zijn niet kansloos voor een medaille, maar gelden niet als niet topfavoriet. Zowel Nieuwegeiner Robert Meeuwsen, die al brons won in Rio, als Madelein Meppelink uit Rhenen kunnen als alles meezit heel ver komen.
Dat geldt ook voor Jan-Willem van Schip. De baanwielrenner uit Schalkwijk start in het omnium en op de madison. In 2019 was hij op de Europese Spelen van 2019 de beste op het omnium, een baanwedstrijd die bestaat uit vier onderdelen.
Roeister Inge Janssen van Orca Utrecht won in 2016 brons in de dubbel vier en werd een jaar later wereldkampioen op dat onderdeel. Zo bezien geldt ze zeker als medaillekandidaat in Tokio. Als ze er één pakt is dat heel bijzonder, omdat Janssen tussen de twee Olympische Spelen in een jaar stopte, maar na een jaar toch weer in de boot stapte.
Judoka Michael Korrel komt in actie in de klasse tot 100 kilo. De reus uit Vianen weet wat het is, winnen in Tokio. In augustus vorig jaar won hij er een grandslam. Dat geeft aan dat hij in goeden doen van iedereen kan winnen. Maar eerlijk is eerlijk: Korrel is geen topfavoriet voor goud.

Outsiders

De laatste vier Utrechters in Tokio hebben zich geplaatst en gelden op basis daarvan als kanshebbers voor een plek in de top tien. Maar een medaille van schoonspringster Celine van Duijn uit Amersfoort, zwemmer Jesse Puts uit Utrecht en de skaters Keet Oldenbeuving uit Utrecht en Roos Zwetsloot uit Zeist gelden niet als medaillekandidaten.
Van Duijn was twee jaar geleden tiende op het WK en eindigde eerder dit jaar op het EK als zesde. Dat geeft aan dat ze tegen de wereldtop aanschurkt, maar dat een medaille als een grote verrassing zou komen.
Dat geldt ook voor Jesse Puts. De Utrechtse zwemmer werd in 20126 heel verrassend wereldkampioen op de 50 meter vrije slag, maar dat was in een 25 meterbad. In Tokio zwemt Puts ook de 50 meter vrij, maar in een 50 meterbad, zonder keerpunt dus. Het is niet het onderdeel waarop hij tot de wereldtop behoort.
Keet Oldenbeuving
Keet Oldenbeuving © RTV Utrecht
Wellicht heeft Puts meer kans op olympisch eremetaal op de gemengde estafette 4x 100 meter. Puts veroverde in mei zilver op dat onderdeel tijdens het EK. Op de Spelen komt er echter concurrentie bij uit erkende topzwemlanden als Australië, USA en China.
Iemand die ook in het water uitkomt, en op de fiets en te voet, is triatleet Jorik van Egdom. De Veenendaler is onderdeel van de Nederlandse gemengde estafette, samen met Maya Kingma, Rachel Klamer en Marco van der Stel.
De gemengde estafette staat gepland voor 31 juli. Vijf dagen eerder is de mannenrace, maar daaraan doet Van Egdom niet mee om hem te sparen voor de relay. Van Egdom werd eerder deze maand nog Nederlands kampioen triatlon.
Tenslotte zijn daar de twee skatemeiden: Skate-Keet Oldenbeuving uit Utrecht en Roos Zwetsloot uit Zeist. Hun sport is voor het eerst Olympisch. Het duo komt uit op onderdeel street.
Zwetsloot werd vorige maand achtste op het WK. Oldenbeuving won in 2017 de Europese titel. Wat dat waard is op de Olympische Spelen, gaan we op 26 juli zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.