Instellingen

Noël van 't End: in de voetsporen van Geesink

HOUTEN - Op sportcentrum Papendal staat tussen alle enorme trainingscentra een klein vaalgroen sporthalletje. In dat halletje worden gouden judomedailles gesmeed. Ook Houtenaar Noël van 't End, die uit gaat komen in de klasse tot 90 kilogram, bereidt zich hier voor op zijn Olympische Spelen.
Vanaf de muur kijken de drie grote Nederlandse judolegendes toe. Natuurlijk: Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huizinga, de enige drie Nederlandse mannen die ooit goud wisten te winnen op de Olympische Spelen. Als het aan Van 't End ligt zullen de drie heren binnenkort wat plaats vrij moeten maken op de muur. "Ik ga voor niets anders dan goud. Ik voel me goed, ben ontspannen en de trainingen gaan goed. Ik voel me lekker."
Noël van 't End: over Goud, Geesink en pijnstillers.
Anton Geesink. Zijn naam kwam net al even voorbij. Er zijn nogal wat parallellen tussen Van 't End en de eerste niet-Japanner die goud won. Beiden hebben ze Utrechtse roots. Geesink behaalde zijn grootste succes in Tokio in precies dezelfde judo tempel waar Van 't End in 2019 de wereldtitel pakte. "Dat was een magisch moment voor het judo toen hij daar Olympisch kampioen werd. Die gebeurtenis leeft daar nog steeds en ik voel dat als ik daar aanwezig ben."
Aan vijf jaar geleden probeer ik niet meer te denken
Noël van 't End
Laat het Nippon Budokan, waar Geesink en Van 't End hun grote succes haalden en dat normaal plaats biedt aan 14 duizend doldwaze Japanse fans, nou ook de plaats van handeling zijn tijdens deze Olympische Spelen. Het lijkt wel een tot in de puntjes uitgewerkt script van een Disney-film. "Die hal voelt gewoon heel goed. Dus ik heb eigenlijk alleen maar zin in. Het is wel jammer dat mijn vader er niet bij kan zijn. Normaal komt hij altijd kijken met een maat van hem, maar dit keer kan het niet. We hebben alles geprobeerd, maar hij komt het land gewoon niet in."
De Spelen van vijf jaar geleden, waar hij als debutant zijn droom al na drie minuten zag eindigen, zijn diep weggestopt. In die partij tegen Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië scheurde de Houtenaar al na 10 seconden zijn enkelbanden. De rest is een aaneenschakeling van teleurstellingen. "Ik denk daar eigenlijk niet meer aan terug en anders probeer ik het te vermijden. Ik denk alleen nog maar terug aan twee jaar geleden toen ik wereldkampioen werd. Als ik dat gevoel weer kan krijgen komt het helemaal goed."
Noël van 't End is wereldkampioen (2019)
Noël van 't End is wereldkampioen (2019) © RTV Utrecht
Hij pakte zijn spullen en vertrok naar Frankrijk waar hij samen ging wonen met zijn vriendin Clarisse Agbegnenou die in Rio het zilver veroverde. Maar de relatie strandde, Van 't End verloor zijn A-status en trok teleurgesteld weer bij zijn ouders in. Daar werd Van 't End 2.0 geboren. De Noël van 't End die niks meer te verliezen had. Het gaf hem de vrijheid in zijn hoofd die hij nodig had.

Pijn is (niet) fijn

Pijnvrij gaat het allemaal allang niet meer. De judosport heeft zijn tol geëist voor het sterke lichaam van Van 't End. Hij heeft de pijn geaccepteerd en omarmd. "Ik heb wel wat problemen gehad met blessures, maar ik zit lekker aan de pijnstilling zodat ik lekker kan doortrainen. Judo is een harde sport en trainen gaat gewoon beter met pijnstilling. Nee, dat is wel iets meer dan een paracetamolletje", lacht Van 't End.
28 juli moet Van 't End zijn dag worden. Dan staat de klasse tot -90 kilogram op het programma in Tokio. De dag waar het verhaal over Noël van 't End zijn happy end kan gaan krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.