Kampong-hockeyers als Europees kampioen naar Tokio: 'We zijn kanshebber, geen favoriet'

© Orange Pictures
UTRECHT - Op 24 juli beginnen de Nederlandse hockeymannen aan de Olympische Spelen. Na de Europese titel van vorige maand is het doel duidelijk: goud. Het zou voor het eerst sinds 2000 zijn dat de Oranjemannen goud winnen.

Gouden droom

Met de EK winst in eigen land legde Oranje de lat hoog voor Tokio. Toch is de ploeg geen topfavoriet, vindt Kampong-speler Robbert Kemperman. "We zijn wel één van de ploegen die ver kunnen komen. Clubgenoot Jip Janssen beaamt dat. "We zijn geen favoriet en dat is prima. Er zijn een hoop landen erg goed. Ik vind kanshebber een betere term.
Robbert Kemperman: 'We zijn een van de ploegen die ver kunnen komen'
Voor de 31-jarige Kemperman speelt er daarbij mogelijk nog iets anders. Dit zou wel eens zijn laatste kans op Olympisch goud kunnen zijn. Zelf spreekt hij zich daar niet over uit. "Ik moet er plezier in houden, het lichaam moet het toelaten. En er komt een nieuwe coach, daar moet ik ook nog mee praten. Het hangt nog van heel veel dingen af."
Kemperman won als clubspeler van Kampong en als international zo'n beetje alles wat er te winnen vielen. "Ik heb ook geen WK titel. Ik heb wel Olympisch zilver, uit Londen. Dus nu goud zou wel heel mooi zijn."

Beperkingen door Corona

Voor Kemperman wordt het zijn derde Olympische deelname. En hij weet dat de Spelen van 2021 totaal anders zullen zijn. Sporters mogen niet bij andere wedstrijden gaan kijken. Als ze niet spelen of trainen, zitten ze opgesloten in het Olympisch dorp. "Het heeft ook wel zijn charme, ik denk denk wel dat we onze weg gaan vinden. Maar het wordt wel uniek ja."
Ik zie de Spelen als een magisch toernooi
Jip Janssen
Jip Janssen is een debutant op de Olympische Spelen. "Je weet het vantevoren, je kunt je erop instellen." Janssen vindt het toernooi in elk geval geen veredeld WK. "Ik zie de Spelen als een magisch toernooi en ook deze Spelen zullen hun eigen charme hebben. En ik ga daar van genieten."

Hitte

Op 24 juli is België de eerste tegenstander, in een bloedheet Tokio. Bovendien moet er een tijdverschil van zeven uur overbrugd worden. Dat vergt een goede voorbereiding. "We gaan nu eerst naar Madrid om aan de hitte te wennen en daar op het heetst van de dag trainen", vertelt Robbert Kemperman. Maar hoe heet het ook is in Madrid, de vochtigheidsgraad in Tokio is in Spanje niet na te bootsen. "Ik zag net op mijn telefoon dat het daar nu 99 procent is. Dat is gewoon zeiknat.
Jip Janssen met masker
Jip Janssen met masker © Fotostudio Red Green Blue
Dat brengt voor Jip Janssen een ander probleem mee. Hij speelt, nadat hij dit voorjaar een bal in zijn oog kreeg, met een beschermend masker. "Ik heb meegemaakt wat het met je kan doen, en nu maak ik mee hoe simpel het is om veiliger op het veld te staan. En het beperkt me niet", zegt de strafcornerspecialist. En dus blijft hij dat masker dragen. "Maar ik sluit niet uit dat ik hem af doe als ik het echt niet meer trek. Dan doe ik hem in september weer op bij de competitie."
Jip Janssen: 'Ik weet nu hoe simpel het is om veilig op het veld te staan'
Behalve Robbert Kemperman en Jip Janssen gaan namens Kampong ook Lars Balk, Jonas de Geus en Sander de Wijn naar de Olympische Spelen. Ook Bilthovenaar Thierry Brinkman, die voor Bloemendaal speelt, maakt deel uit van de selectie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.