Instellingen

Door de lens van Ankie: Een inspirerende vrije geest

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Ik zie haar nog zitten op de keukentafel bij haar ouders. Het zal een jaar of vijf geleden zijn, denk ik. Klein, blond, stoer zwart truitje aan, groot skateboard onder haar arm, kijkt ze me met twinkelende ogen olijk en uitdagend aan. Hoewel ze in de skatewereld al als groot talent gezien wordt, is ze bij het grote publiek op dat moment nog helemaal niet zo bekend. Ik heb het natuurlijk over Keet Oldenbeuving, ofwel SkeetKeet.

Gastvrij

Wat ik me vooral nog goed herinner van die dag is de gastvrijheid waarmee ik werd ontvangen. Het was voor mij een van de eerste keren dat ik een sporter thuis zou fotograferen en dan is het toch even afwachten hoe dat verloopt. Zitten ze wel te wachten op een fotograaf over de vloer? Tot mijn verbazing verloopt het allemaal heel soepeltjes. Gezellig keuvelend over van alles en nog wat wordt het een hele gezellige fotosessie. Alsof ik ze al jaren ken.
Niet zo verwonderlijk dus dat ik na die dag Keet ook in actie wil zien. Met meer dan gewone interesse blijf ik haar de jaren erna volgen. Soms op afstand maar vaak ook van heel dichtbij. Van Sportprijs Utrecht tot Sportgala van het jaar, van NK junioren tot NK senioren, van portret tot actiefoto. Onze wegen kruisen elkaar sinds die memorabele dag in de keuken regelmatig. En steeds met veel plezier. Haar skateprestaties zijn onnavolgbaar, maar ook haar spontane, vrije geest inspireert mij telkens weer.

De Vlag

Op 23 juli zie ik haar weer, in Tokio. Op afstand deze keer. Maar dat zal de pret niet drukken. Ik ga van haar genieten als ze langskomt met de vlag. De vlag! Een mooier begin van de Spelen is er toch niet: onze Utrechtse Keet met de Nederlandse Vlag. Wie had dat kunnen bedenken destijds daar aan die keukentafel.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.