Schippers maakt schoon schip op weg naar Tokio: 'Het doet pijn als mensen zeggen dat je het niet meer kan'

UTRECHT/AMERSFOORT - "Ik loop al anderhalf jaar rond met een dubbele hernia." Met die ontboezeming viel er onlangs bij Dafne Schippers een last van haar schouders. In al die tijd mocht niemand het weten. Het geheim bleef tussen Schippers, haar trainer en enkele vertrouwelingen. Nu is de druk eindelijk van de ketel en weet heel de wereld waarom de 29-jarige Utrechtse atlete niet meer het niveau haalde uit haar toptijd.
"Weet je, eerst denk je nog: moet ik dit wel delen? Eigenlijk wilde ik het allemaal zelf oplossen. Dat zit gewoon een beetje in mij", vertelt de tweevoudig wereldkampioen op de 200 meter openhartig vlak voor vertrek naar de Olympische Spelen in Tokio. "Ik wilde het gewoon zelf doen."
Dafne Schippers over haar blessure en de Olympische Spelen
Het lange stilzwijgen zorgde voor wederzijds onbegrip tussen enerzijds de media en anderzijds Schippers zelf. "Zoals nu ook. Ik heb vier interviews gehad en allemaal vragen ze hoe is het met je rug? In plaats van hoe is het met jou? Ik snap de vraag, maar ik zit er niet altijd op te wachten. Dat is misschien ook de reden dat ik het lang voor mezelf heb gehouden"
Ik snap wel dat mijn lichaam een keer zegt: tot hier en niet verder
Dafne Schippers
Op de vervolg vraag - 'hoe is het dan met je?' - volgt een ontwapenende lach, maar de vraag blijft onbeantwoord. Schippers zit nou eenmaal complex in elkaar en ze laat maar weinig mensen een kijkje in haar ziel toe. "Ik ben erg hard voor mijn lijf, maar het is niet zo dat ik boos op mijn eigen lichaam ben. Ik snap best dat het af en toe tegensputtert. Natuurlijk voel je je soms in de steek gelaten door je eigen lijf, maar als ik dan bedenk wat ik allemaal terugkrijg en hoe hard ik er soms voor ben dan snap ik wel dat het een keer zegt: tot hier en niet verder."
Dafne Schippers in 2018 op de FBK Games
Dafne Schippers in 2018 op de FBK Games © Fotostudio Red Green Blue
Schippers probeert zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Een plekje heeft ze het nog niet gegeven. "Nee, ik heb nog dingen te doen. Ik wil nog zo goed mogelijk trainen om straks zo ver mogelijk te komen. Vers is het niet meer. Ik loop er tenslotte al anderhalf jaar mee, maar het is wel dat ik ineens anders een toernooi in ga. Dat is gewoon heel raar. Ik weet dat ik veel beter kan zijn. Ik hoop alleen maar dat die rug zich een beetje koest houdt", glimlacht Schippers. Ze blijft hard voor zichzelf.

Onbegrip

De zilveren medaillewinnares van de Olympische Spelen van Rio voelt zich zichtbaar meer gesteund dan voor haar onthulling. "Het was niet altijd even eerlijk. Ik kreeg niet bepaald de waardering die ik verdiende. Terwijl ik er misschien wel harder voor werk dan dat ik ooit heb gedaan. Als mensen dan zeggen: ze is slecht, of, ze heeft het niet meer, is dat gewoon heel hard. Zeker als je zelf weet dat je gewoon dag in dag uit (met die blessure) bezig bent."
Dafne Schippers tijdens de training op Papendal
Dafne Schippers tijdens de training op Papendal © Orange Pictures

All-in op één onderdeel?

Schippers mag in Tokio meedoen aan drie onderdelen. De 100 meter, 200 meter en de 4x100 meter estafette. De nadruk ligt op mág. Schippers is zich ervan bewust dat dit, in de wetenschap dat ze fysiek kwetsbaar is, een luxe positie is. Alle kaarten op één onderdeel zetten zou je zelfs een logische keuze kunnen noemen. "Dat kan", zegt Schippers, om daar meteen aan toe te voegen: "Maar meer kan ik ook niet over vertellen, want er is nog geen keuze gemaakt. Ik moet dit gewoon heel rustig laten bezinken en het er met mijn coach over hebben. Dat moet niet nu even snel in een uurtje besloten worden. Dit moet langzaam bekeken worden."
Olympische Spelen zonder publiek zijn geen Olympische Spelen
Dafne Schippers
Meerdere factoren spelen daarbij een rol. "Hoe voelt het lijf, hoe gaat de rug. Weet je? Het zijn zoveel meer factoren dan zomaar even een keuze maken."
Schippers staat dus een moeilijk besluit te wachten. Dat ze inmiddels een door de wol geverfde atleet is die al twee Olympische Spelen meegemaakt heeft is daarbij een voordeel. Ze laat zich niet gauw meer gek maken. "Ik heb de luxe dat ik overal voor geplaatst ben. Dus ik kán kiezen." Eén ding zal wellicht ook nog een rol spelen. De vraag, wanneer ze tevreden terugkeert uit Tokio. "Dat is nog een goede vraag", reageert Schippers. "Ik heb eigenlijk geen idee nog. Ik wil vooral zover mogelijk komen en hoop dat ik mijn beste wedstrijden van het jaar loop." Daarmee lijkt Schippers ook weer een beetje de onbevangenheid uit het begin van haar loopbaan terug te hebben gekregen. Niets moet, alles mag. "Ja, dat is ineens anders weer", lacht Schippers.
2018: Zilver op het EK met de estafetteploeg
2018: Zilver op het EK met de estafetteploeg © Ankie Hogewind/Fotostudio Red Green Blue

Spelen zonder publiek

Donderdag maakte Japan bekend dat er tijdens de Olympische Spelen helemaal geen publiek aanwezig zal zijn. Dit omdat het land de coronapandemie niet onder controle krijgt. Schippers vindt dat echt heel erg. "Olympische Spelen zonder publiek zijn geen Olympische Spelen", zegt de atlete daarover. "Ik vind dat echt heel jammer, want je hebt de mensen nodig voor de sfeer. Ik geniet van een vol stadion. Het zorgt er ook voor dat ik beter presteer. Voor honderd procent." Eerder maakte Japan al bekend dat er geen buitenlandse fans welkom zijn tijdens het grootste sportevenement ter wereld. Nu mogen supporters uit eigen land dus ook niet meer de stadions in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.