Van Maasakker wil nog 1 keer vlammen op de Olympische Spelen: 'Natuurlijk zijn we favoriet'

BILTHOVEN - Als je tien mensen vraagt om een Nederlandse Olympische medaille te voorspellen, dan zullen er zeker negen zeggen: de Nederlandse hockeyvrouwen. Het lijkt haast al jaren een zekerheidje dat Oranje een medaille haalt, alleen de kleur staat nog niet vast.
Caia van Maasakker: 'Lijkt me duidelijk dat we favoriet zijn'
Dat we veel verwachten deert de hockeysters overigens totaal niet. Zelf zijn ze er ook van overtuigd dat ze de te kloppen ploeg zijn. "Natuurlijk zijn we favoriet", bevestigt Caia van Maasakker. De strafcornerspecialist van het Bilthovense SCHC doet absoluut geen moeite om in de underdogpositie te duiken. "Daar hebben we onderling eigenlijk helemaal niet overgesproken, maar je weet het gewoon. Als je de afgelopen jaren bekijkt hebben we alles gewonnen."
Caia van Maasakker is de strafcornerspecialist van het Nederlands team
Caia van Maasakker is de strafcornerspecialist van het Nederlands team © Orange Pictures
Het laatste toernooi dat gewonnen werd was het EK. En daar deed, haar ploeggenote bij Stichtse, Xan de Waard nog niet eens mee. De Waard kampt met hardnekkige spierklachten in haar boven benen. Maar naar Tokio gaat ze wel gewoon mee. Want, vindt heel hockeyend Nederland, zelfs als De Waard in een rolstoel zou zitten zou ze nog van meerwaarde zijn. De spelmaakster moet daar zelf om lachen. "Nou, ze hebben het EK ook gewoon zonder mij gewonnen. Het gaat overigens al wel een heel stuk beter met me. Het is nog steeds geen 100%, maar pijnstillers heb ik nog niet hoeven gebruiken."
Pijnstillers zijn mijn laatste redmiddel
Xan de Waard
En dat is een meevaller, want onlangs vertelde De Waard nog in een interview dat ze in Japan afhankelijk zou zijn van medicatie. "Dat is denk ik een beetje overtrokken in de media. Het is wel mijn laatste redmiddel. Maar ik probeer het zo lang mogelijk uit te stellen."
Xan de Waard is een van de spelmakers bij Oranje
Xan de Waard is een van de spelmakers bij Oranje © Orange Pictures

Afscheid

Waar De Waard zich opmaakt voor haar tweede Olympische Spelen - in Rio won ze zilver - gaat Van Maasakker voor de derde keer mee. Tokio is ook meteen de laatste keer, want de strafcornerspecialiste van Oranje zet na de Spelen een punt achter haar imposante loopbaan, waarin ze al goud en zilver haalde. "Ik ben nog helemaal niet bezig met dat afscheid. Je bent zo met de groep bezig en het hele proces naar de Spelen toe."
Xan de Waard: 'Ik ben nog geen 100 procent, maar het gaat wel beter met me'
Minder druk dan de vorige keren zit er niet op vindt Van Maasakker. "Het is wel anders omdat het mijn derde Spelen zijn. De eerste keer ervaar misschien zelfs wel het minste druk, want dan ben je nog onbevangen. Inmiddels ben ik een van de ouderen en dat geeft ook vertrouwen."
Nederland zit in Tokio in een poule met India, Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland en Zuid-Afrika. 25 juli is de openingswedstrijd van Oranje tegen India.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.