Schoonspringster Celine van Duijn is klaar voor Tokio: 'Blessures krijgen me niet klein'

AMERSFOORT - Schoonspringster Celine van Duijn (28) kan het nog moeilijk bevatten. Na jaren trainen, bikkelen en blessures overwinnen, komen de Olympische Spelen in Tokio steeds dichterbij. "Het geeft me kippenvel."
Zo bereidt schoonspringer Celine zich voor op de Spelen.
In haar hoofd is Celine al in Tokio. Ze stapt al bijna in het vliegtuig. Maar in werkelijkheid staat ze nog op de tien meter hoge toren in zwembad Amarena in Amersfoort. "Ik hoop dat ik de spanning straks wat kan loslaten", bekent ze. "Het is namelijk cruciaal dat ik me voor de volle honderd procent focus. Je krijgt immers maar één moment."

Olympische droom

De schoonspringster is in topvorm. Eerder deze maand won ze zilver tijdens de FINA Diving Grand Prix in het Italiaanse Bolzano. Niet zo gek: "Ik train dertig uur per week en probeer daarnaast zo gezond mogelijk te eten, uit te rusten en veel te slapen."
Er gaat geen dag voorbij dat ik geen pijn heb
Schoonspringster Celine van Duijn
De Olympische droom koestert Van Duijn als sinds ze een klein meisje was. "Eerst met turnen, daarna toen ik de overstap maakte naar schoonspringen. Dit is wat ik wil bereiken en door hard mijn best te doen, veel te trainen maar ook veel te laten, is me dat gelukt."
Celine traint dertig uur per week om in topvorm te blijven.
Celine traint dertig uur per week om in topvorm te blijven. © ANP
Vooral dat laatste is de keerzijde van de (gouden) medaille als het aankomt op topsport. Celine: "Het kan best eenzaam zijn. Dan vragen vriendinnen om wat te drinken op het terras, maar ik moet de volgende dag om zes uur 's ochtends weer op de toren staan."

Mentale strijd

Ook fysieke ongemakken zijn geen onbekende voor Celine. Een flinke schouderblessure maakte dat ze maanden niet kon schoonspringen. Nu gaat het gelukkig weer goed. "Blessures horen er gewoon bij. Ik spring van tien meter hoogte. Die impact op mijn lijf is zo groot dat er geen dag voorbij gaat dat ik geen pijn heb", vertelt ze. "Mentaal is dat soms moeilijk om mee om te gaan. Maar aan de andere kant denk ik: ik ga naar die Olympische Spelen en die blessures krijgen me niet klein."
Celine bij haar laatste training in zwembad Amarena.
Celine bij haar laatste training in zwembad Amarena. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Woensdag 4 augustus heeft Celine haar eerste Olympische deelname. Ze hoopt op een plek in de top 8. "En vooral hoop ik dat ik ervan kan genieten. Dat ik op die toren sta en kan zeggen: "Celine, je hebt hard gewerkt. Hier hoor je te staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.