Instellingen

Oranje Leeuwinnen beginnen Spelen met 10-3 overwinning

© ANP
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen dik gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die als eerste Nederlandse afvaardiging in actie kwam op de Spelen in Japan, versloeg Zambia met 10-3. Vivianne Miedema maakte vier doelpunten in het Miyagi-stadion van Rifu.
De IJsselsteinse Shanice van de Sanden stond vandaag in de basis. Ze dankte haar plek aan het wegvallen van Sherida Spitse, die maandag op de training geblesseerd raakte en niet in actie kan komen op de Spelen.
De 'Leeuwinnen' gaan op hun eerste Olympische Spelen voor een medaille. In Zambia, de Afrikaanse vertegenwoordiger in het voetbaltoernooi voor vrouwen, troffen ze een ideale tegenstander om aan het vertrouwen te werken. Maar een goede graadmeter voor de rest van het toernooi was het niet. De nummer 104 van de wereldranglijst gaf zoveel ruimte weg en maakte achterin zoveel fouten, dat Oranje bij rust al met 6-1 voor stond.
Na een kwartier stond het al 3-0, door doelpunten van Miedema (twee) en Lieke Martens. De eerste treffer van Miedema viel na een blunder van de Zambiaanse keepster, waarna nog meer missers volgden.
Maar Oranje zelf gaf ook een tegengoal weg. Aniek Nouwen en Merel van Dongen verkeken zich op een diepe bal en keepster Sari van Veenendaal uit Nieuwegein liet zich ook verrassen door de aanvoerster van Zambia, waardoor het 3-1 werd.
De regerend kampioen van Europa en nummer 2 van het laatste WK bleef daarna doorgaan met scoren. Onder meer Shanice van de Sanden wist te scoren. Verder schoten Miedema en Martens nog een keer raak en wisten ook Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova het doel te vinden. In de slotfase scoorde Zambia nog twee keer.
Wiegman en haar speelsters zijn al ruim twee weken in Japan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de omstandigheden. Bij de avondwedstrijd in Rifu was het nog altijd zo'n 25 graden Celsius. In het stadion zaten zo'n 2000 toeschouwers, maar normaal gesproken biedt het plaats aan zo'n 50.000 mensen. Ook Sherida Spitse zat op de tribune, maar vanwege haar blessure moet zij de rest van de Spelen thuis voor de tv volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.