Instellingen

Moeizame eerste overwinning voor Nederlandse hockeymannen in Tokio

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse hockeyers hebben met moeite hun eerste zege geboekt op de Olympische Spelen van Tokio. Ze wonnen met 5-3 van Zuid-Afrika. Eerder verloor Oranje het openingsduel van België.
In het hockeyteam spelen onder andere de Utrechtse Robbert Kemperman, Jonas de Geus, Lars Balk, Jip Janssen, Sander de Wijn (allemaal Kampong) en Thierry Brinkman uit Bilthoven (Bloemendaal).

Veel mogelijkheden

In de openingsfase namen de Zuid-Afrikanen een voorsprong van 3-0. Pas in het laatste kwart kwam Nederland voor het eerst op voorsprong, dankzij een benutte strafbal van Mink van der Weerden. Eerst scoorde Mirco Pruyser, daarna Thijs van Dam. Thierry Brinkman uit Bilthoven maakte de gelijkmaker met 3-3.
Zuid-Afrika had in het spel veel mogelijkheiden om te scoren, onder meer bij een schot tegen de paal. Uiteindelijk wisten Van der Weerden en Pruyser de zege vast te stellen zeker met als eindstand 5-3.

Pijnbank

"Ik ben blij", zei bondscoach Max Caldas na de zege bij de NOS. "We hebben nu 3 punten, dat hadden er ook 0 kunnen zijn. Natuurlijk kenden we een slecht begin. In de eerste fase waren we overal te laat. Daardoor kwamen we op de pijnbank te liggen. We zijn echter rustig gebleven en hebben per kwart doelen gesteld om terug te komen. Dat is gelukt. Laten we vooral niet vergeten dat we ook goede fases hebben gehad."
Oranje werd in 2000 voor de laatste keer olympisch kampioen. Wel werd Nederland onlangs in Amstelveen Europees kampioen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.