RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Roos Zwetsloot mist nipt Olympische medaille skateboarden

1/2
UTRECHT/ZEIST - Roos Zwetsloot heeft in Tokio naast een Olympische medaille gegrepen bij het skateboarden. De 20-jarige atlete uit Zeist eindigde als vijfde op het onderdeel street.

Zwetsloot had zich eerder overtuigend geplaatst voor een finaleplaats. Ze noteerde na twee runs en vijf tricks de vierde score. In de finale leek ze bezig aan een sensationeel optreden. De Nederlandse ging na de twee runs en de eerste trick nog aan de leiding, maar noteerde vervolgens vier mislukte tricks op rij en zakte daardoor weg in het klassement.

Zwetsloot: 'Spannend, heet, maar vooral ook leuk'


Het goud was voor de Japanse Momiji Nishiya, het zilver ging naar de pas 13-jarige Braziliaanse Rayssa Leal. De Japanse Funa Nakayama pakte het brons.

Keet Oldenbeuving uit Utrecht werd eerder al uitgeschakeld in de kwalificaties.

Street
Het onderdeel street is de technische variant van het skateboarden. In een soort betonnen bak zijn tal van obstakels neergelegd, zoals leuningen, bankjes, muurtjes en trapjes waar de skateboarders hun kunsten vertonen. Een jury beoordeelt de uitvoering en geeft een score.

Zwetsloot, die vanaf haar 13e serieus met de sport bezig is, noemde haar vierde 'attempt' cruciaal. Ze deed een moeilijke manoeuvre (overcrooked) op een rails, maar bij de landing ging het mis en viel ze van haar plank. Met de nulscore gaf ze het goud uit al praktisch uit handen. Toen ook de tweede trick mislukte, was de titel buiten bereik. Met nog twee nulscores daarna was een medaille vergooid.

"Ik was niet van plan op safe te gaan, ik wilde het niet halfbakken doen. Ik had graag een medaille gewild, maar terugkijkend had ik het niet anders gedaan. Ik ga liever strijdend ten onder", zei Zwetsloot na afloop. "Als die ene trick lukt, ziet het er heel anders uit. Het gaat mis op techniek, lichamelijk was ik fit."

Twee meisjes van 13 waren beter. "Ik weet niet wat ze daar eten in BraziliŽ en Japan", grapte Zwetsloot. "Ik vind het wel heel tof dat die meisjes op deze leeftijd al zo veel progressie maken en sprongen maken waarbij ik wel even nadenk of ik dat wel zou doen. Ze tillen het niveau van onze sport wel op en ik ben benieuwd hoe dat zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Zelf heb ik nu al zin in Parijs over 3 jaar."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -