Instellingen

Verbaasde Van Rouwendaal naar halve finales 200 meter rugslag

© Orange Pictures
SOEST - Zwemster Sharon van Rouwendaal uit Soest gebruikt de 200 meter rugslag in het zwembad vooral om op te warmen voor de openwaterwedstrijd van volgende week op de Olympische Spelen. Enigszins tot haar eigen verbazing bereikte ze zowaar de halve finales. Met 2.11,24 zette Van Rouwendaal in de series de zestiende tijd neer.
De olympisch kampioene van Rio 2016 op de 10 kilometer in het open water mag daarom vrijdagochtend terugkomen in het 50 meterbad voor de halve finales. "Ik ben er nu toch, dan ga ik ook wel een rondje verder", zei de 27-jarige zwemster op de van haar bekende luchtige wijze in de catacomben van het Tokyo Aquatics Centre.
Ik voelde m'n hartslag lekker omhooggaan
Sharon van Rouwendaal
Van Rouwendaal had in april op het kwalificatietoernooi in Eindhoven heel bewust haar best gedaan om aan de limiet op de 200 rug te voldoen. Dat betekende namelijk dat ze al vroeg haar intrek kon gaan nemen in het olympisch dorp, aanzienlijk vroeger dan haar concurrenten in het open water. Vanwege de coronamaatregelen mogen de sporters pas een bepaald aantal dagen voor hun eerste wedstrijd het dorp in.

Langebaan als voorbereiding

Net als vijf jaar geleden in Rio pikt Van Rouwendaal een onderdeel van het langebaantoernooi mee om zich voor te bereiden op haar grote doel, goud in het open water. "Ik voelde m'n hartslag lekker omhooggaan, een beetje stress in het lijf. Dit was vooral bedoeld om mijn lichaam een beetje wakker te laten worden", aldus Van Rouwendaal.
"Lekker om te doen, want anders duurt het nog een week voor ik echt wat kan doen. In het dorp zit ik in het huis van TeamNL, maar ik train met mijn Duitse trainingsgroep. Ik ga lekker m'n eigen gangetje, zo deed ik dat in Rio ook."

Verdedigen Olympische titel

Komende woensdag, vroeg in de Japanse ochtend, verdedigt Van Rouwendaal haar olympische titel op de 10 kilometer in het Odaiba Marine Park. "Ik voel me topfit. Ik moet tactisch slim zijn, niet te veel fouten maken. En dan zien we het wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.