Hockeyers na shoot-outs in kwartfinales uitgeschakeld op Spelen

Robbert Kemperman baalt na de nederlaag.
Robbert Kemperman baalt na de nederlaag. © ANP
UTRECHT/BILTHOVEN - De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen al in de kwartfinales uitgeschakeld. Oranje verloor in het Oi Hockey Stadium in Tokio na shoot-outs van Australië. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Het betekende het laatste duel van Max Caldas als bondscoach.
De shoot-out-serie werd overtuigend gewonnen door Australië: 3-0. Jeroen Hertzberger en Kampong-spelers Robbert Kemperman en Jonas de Geus kwamen allen niet tot scoren. De Australische ploeg benutte wel de eerste drie shoot-outs.
Nederland begon fel aan de wedstrijd, maar Tom Wickham zette Australië na een klein kwartier toch op voorsprong. Hij tikte na een klutssituatie van dichtbij raak nadat Pirmin Blaak, de keeper van Oranje, de bal nog van de lijn had gehaald.
Mink van der Weerden maakte direct in de tweede helft gelijk uit een strafcorner, maar vijf minuten later leidde Australië opnieuw; Wickham werd helemaal vrijgelaten en mocht van dichtbij raak pushen. Tien minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger uit een strafbal gelijk, waarna schoot-outs de beslissing moesten brengen. De strafbal werd toegekend omdat de bal door een Australiër met zijn lichaam van de lijn werd gehaald.

Shoot-outs

In de resterende tien minuten werd er niet meer gescoord, waarna de Nederlandse keeper Pirmin Blaak het uitschreeuwde. In de shoot-out-serie was voor hem echter geen hoofdrol weggelegd.

Eerste keer in lange tijd

Het is de eerste keer in 37 jaar dat de Nederlandse ploeg op de Spelen al voor de halve finales is uitgeschakeld. In 1984 gebeurde dat in Los Angeles voor het laatst. De laatste olympische medaille voor de hockeyers dateert van 2012; Oranje werd toen in Londen tweede.
Oranje beleefde een zeer teleurstellend toernooi. Van de vijf groepswedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Alleen Zuid-Afrika en Canada werden verslagen. Van Duitsland en België werd verloren en tegen Groot-Brittannië werd het gelijk.
Caldas gaat aan de slag bij de Spaanse mannenploeg. Hij was sinds 2014 in dienst bij de hockeybond. Hij wist Oranje niet aan een hoofdprijs te helpen op een WK of op de Olympische Spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.