Schippers maakt het spannend op de 200 meter, plaatst zich nét voor halve finale

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse Dafne Schippers heeft met een tijd van 23,13 nét de derde plek weten te halen op de 200 meter. De atlete maakte het erg spannend op de Olympische Spelen in Tokio, zegt ze. "Ik kan een stuk sneller, maar ik koos ervoor in te houden om krachten de sparen voor de halve finales. Die zijn vanavond al."
Na de race vertelt ze dat ze niet doorhad dat de atleten in baan 7 en 8 bijna naast haar zaten. "Ik dacht dat het onder controle was." Schippers kwam dus als derde over de finish, fors achter de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, die won in 22,22. De Duitse Lisa Marie Kwayie klokte één honderdste langzamer (23,14) en de Griekse Rafalia Spanoudaki-Chatzirigia (23,16) zat daar kort achter.

Raar toernooi voor Schippers

De tweevoudig wereldkampioene kampt met een rugblessure. Er is slijtage tussen de wervelschijven en die bemoeilijkt de sprinttrainingen. Er zijn dagen bij dat ze van de pijn niet weet hoe ze haar bed moet uitkomen. Haar topsnelheid heeft er onder geleden; ze kwam de afgelopen jaren niet in de buurt van de tijden waarmee ze in 2015 de wereld verbaasde: 10,81 op de 100 meter en 21,63 op de 200 meter.
Het is een raar toernooi voor Schippers, zegt ze. "Ik weet niet wat ik kan verwachten. Ik moet een hele harde halve finale lopen om überhaupt een kans te maken op de finale. De concurrentie is veel groter. Door de innovaties in de spikes zie je gewoon dat een bredere groep veel harder loopt. Er zijn zoveel atletes die nu onder de 22,50 kunnen lopen, terwijl je voorheen met zo'n tijd makkelijk de finale haalde."
De halve finales zijn later op de dag, vanaf 12.25 uur Nederlandse tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.