Gouden afscheid voor SCHC'er Caia van Maasakker: hockeysters veroveren olympische titel

PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben goud veroverd op de Olympische Spelen. In Tokio wonnen de Oranjedames met 3-1 van Argentinië. SCHC-speelster Caia van Maasakker pushte tijdens haar allerlaatste wedstrijd twee strafcorners binnen. Alle doelpunten vielen uit een strafcorner.
Halverwege het tweede kwart kwam Oranje op voorsprong via Margot van Geffen, die een strafcorner van Frédérique Matla licht toucheerde. Een paar minuten later was het opnieuw raak en ditmaal was Caia van Maasakker trefzeker uit een strafcorner. Niet veel later legde de verdedigster, die na de Spelen afscheid neemt, opnieuw met succes aan vanuit een strafcorner.
Terwijl het signaal voor de rust al had geklonken, verkleinde Agustina Gorzelany uit een strafcorner de marge toch nog tot twee. In de tweede helft vielen er geen doelpunten meer en controleerde de ploeg van bondscoach Alyson Annan het duel.
Caia van Maasakker en Eva de Goede euforisch na winst
Met de winst gaan zes regiogenoten met een gouden medaille naar huis: Laurien Leurink en Xan de Waard (SCHC), Malou Pheninckx (Kampong), Eva de Goede uit Zeist, Josine Koning uit Amersfoort en dus Caia van Maasakker. Het gehele team was 29 keer trefzeker en incasseerde slechts 4 doelpunten.
Voor Eva de Goede is het overigens de derde gouden medaille tijdens een Olympische Spelen: ook in 2008 en 2012 veroverden de hockeyvrouwen de olympische titel. Alleen in 2016 moesten de hockeysters de titel aan zich voorbij laten gaan.

'Echt niet normaal!'

"Ik heb de meiden meteen een berichtje gestuurd", zegt trainer Lucas Judge van SCHC vol enthousiasme. In de aanloop naar de Spelen in Tokio heeft Judge tot januari 2020 als assistent-trainer met de oranje hockeysters gewerkt.
"Ik vind het echt niet normaal goed wat de meiden hebben laten zien", vertelt hij. "Ik deel het gevoel van trots van de meiden. Ze hebben het gewoon laten zien op het moment dat het moest."
Een echt feest staat bij de hockeyclub nog niet op de planning, "maar we gaan er wel op een gepaste manier bij stilstaan tijdens de training vanavond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.