Instellingen

Chef de mission Esther Vergeer in Tokio: 'We hebben het echt heel goed voor elkaar als TeamNL'

© Instagram / esthervergeer
WOERDEN - Esther Vergeer, oud-tennisster uit Woerden en de Chef de mission van TeamNL, is klaar voor de start van de Paralympische Spelen. Nog een ruime week en dan barst het sportfestijn in Tokio los en de laatste voorbereidingen verlopen voorspoedig.
"De Olympische ploeg is hier ook geweest en wij zitten in hetzelfde appartement. Daardoor kunnen we veel overnemen en dat scheelt heel erg. Maar dan merk je toch dat de kamerindeling op de kop moet, dingen schoon gemaakt moeten worden en dan zijn er klusjes als vergaderen met alle Chefs de Missions", vertelt Vergeer.

Medailles

Er nemen 73 Nederlandse atleten deel, maar op dit moment is alleen de atletiekploeg aanwezig in Japan. Vergeer: "De tafeltennissers komen vandaag aan en de rest van de ploeg komt deze week mondjesmaat naar Japan. Sommigen bereiden zich voor in Tokio, sommigen hebben nog een andere plek om zich voor te bereiden in Japan maar de meeste atleten mogen ook pas vanaf 18 augustus het dorp in. Dus dan komt de stroom eigenlijk op gang."
In totaal zijn er 22 verschillende sporten te zien op de Paralympische Spelen en worden er 537 medailles verdeeld. "Wij doen aan elf van die sporten mee en we hebben 123 starts. Dat betekent eigenlijk dat we 123 keer kans maken op een medaille. Dat gaan we niet redden omdat het niet zo succesvol zal zijn. Een heel duidelijk plaatje vergeleken met de rest van de wereld hebben we niet, maar we weten wel dat we heel sterk en fit zijn. We hebben echt een jonge ploeg", vertelt Vergeer.
Echte kanshebbers zijn de rolstoelbasketballers, de wielrenners, de triatlon-ploeg, de tennissers, de zwemmers en het hippische team met hun paarden. Vergeer: "Wij horen wel bij de top, zo worden we ook gezien door het Internationaal Paralympisch Comité. Dus dat is alvast een compliment. Dat sterkt ons ook in vertrouwen."

Corona

De Paralympische sporters kunnen er ook niet omheen: corona. Het drukt een stempel op de organisatie en op de sfeer maar volgens Vergeer wordt er alles aangedaan om het zo veilig mogelijk te organiseren. "We hebben het voorbeeld van de Olympische ploeg gezien en het zit letterlijk in een klein hoekje. Het is voornamelijk een beetje spannend en wij hopen natuurlijk op zo min mogelijk gevallen. Maar helemaal onder controle heb je dat natuurlijk helemaal niet."
Vergeer is al een paar dagen in Japan en kan vanuit die ervaring en ook vanuit haar rol als Chef de mission, atleten wel geruststellen. "We hebben het echt heel goed voor elkaar als TeamNL. We hebben geleerd dat we moeten compartimenteren: blijf bij je sport, je eigen team en ga niet teveel mengen. Daarnaast zijn er genoeg plekken waar je je handen kan desinfecteren, je moet altijd je mondkapje op en hou die afstand. Dan zijn eigenlijk de drie grootste maatregelen die je kan nemen. Daar zijn wij ontzettend aan gewend en heel gedisciplineerd in. Dus ik heb er alle vertrouwen in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.