De twee petten van voetbaltrainer René van der Kooij: 'Clubs vinden het geen enkel probleem'

© Geert Lommers
UTRECHT/HOOGLAND - Het was een opvallend bericht op de site van Hoogland, deze zomer. De derde divisionist stelde René van der Kooij aan als technisch manager. Maar diezelfde Van der Kooij is ook hoofdtrainer van het Utrechtse Hercules, dat net als Hoogland uitkomt in de derde divisie. Dat lijkt een gevaarlijke combinatie.
"Ik heb bij Hoogland alleen een adviserende rol in de opleiding, en dat houdt op bij de onder 23", legt Van der Kooij uit. "Ik bemoei me niet met de samenstelling van de A-selectie. Ik geef ze hooguit eens een tip over een speler die we bij Hercules hebben laten lopen omdat we voor zijn positie niemand nodig hadden."

Kleine kans op problemen

Toch zou je je kunnen voorstellen dat de twee functies elkaar op een bepaald moment gaan bijten. Want wat als Hoogland zijn oog laat vallen op een talentvolle jeugdspeler van Hercules? De kans dat daar problemen van komen is klein, denkt Van der Kooij. "De jeugd van Hercules speelt zoveel hoger dan die van Hoogland, die overstap is voor spelers van Hercules niet interessant."
Als je dit goed wilt doen, moet je heel erg transparant zijn
René van der Kooij
Andersom zou het kunnen gebeuren dat Van der Kooij een speler die het bij Hercules niet lijkt te gaan redden aanraadt om zijn geluk te gaan beproeven bij Hoogland. "Dat zou kunnen, maar dat is nog niet gebeurd."
Van der Kooij is over zijn twee functies open en eerlijk naar beide werkgevers. "Als je dit goed wilt doen, moet je heel erg transparant zijn. Voor mij is het heel simpel, ik moet er van leven. En Hercules kan mij geen volledige baan bieden, dus moet ik er wat naast doen. Ik doe ook nog wat voor hoofdklasser HBS in Den Haag, vlakbij mijn huis (Van der Kooij woont in Maasland, red.). Maar omdat dat ver weg is, heeft niemand het erover."
Het belangrijkste voor Van der Kooij is dat de clubs het allebei geen enkel probleem vinden. "De besturen hebben regelmatig contact met elkaar. Beide clubs zijn erg tevreden met de constructie en over mijn inbreng."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.