Paes is de held tegen FC Groningen: 'Dit is voor mij echt een beloning'

UTRECHT - FC Utrecht is voor het eerst dit seizoen op zijn gelijke gestuit. Tegen FC Groningen kwam de ploeg van trainer René Hake niet verder dan 0-0. Die eindstand koesterde de ploeg uit het midden van het land, want als er één team aanspraak maakte op de zege was het Groningen wel. Het was aan uitblinker Maarten Paes, de doelman van FC Utrecht, te danken dat het 0-0 bleef.
Maarten Paes was de luis in de pels van FC Groningen
Maarten Paes was de luis in de pels van FC Groningen © ANP/Gerrit van Keulen
"De eerste helft waren we echt minder dan Groningen", blikte Paes terug in de catacomben van de Euroborg. "Ze speelden voor het eerst thuis in hun jubileum jaar - FC Groningen bestaat 50 jaar - dan weet je dat ze erop gaan klappen. Dan moet je achteraf blij zijn met een punt."
Ik heb dit seizoen al een keer of zes de nul gehouden
Maarten Paes
FC Utrecht wist vanaf de aftrap geen grip te krijgen op de moeilijk te bespelen ploeg van Danny Buijs. "We hadden het moeilijk met hun 4-5-2-systeem en wisten bijna geen kansen te creëren", gaat Paes verder. "Dan is het fijn als je als keeper een hoofdrol kan spelen. Vorig seizoen is er veel gebeurd. Ik heb toen lang moeten toekijken, maar ik ben het vertrouwen van mijn teamgenoten altijd blijven voelen. En laten we wel zijn, Eric (Oelschlägel) heeft het gewoon goed gedaan. Maar ik heb nooit opgegeven en dan is dit een beloning. Ik zit goed in mijn vel. Volgens mij heb ik inclusief de oefencampagne nu al een keer of zes de nul gehouden."
Bart Ramselaar scoort normaal eigenlijk altijd wel tegen FC Groningen, de middenvelder heeft er haast patent op, maar dit keer slaagde ook de Amersfoorter er niet in om het net te vinden. Sterker nog. FC Utrecht had eigenlijk geen enkele serieuze doelpoging over negentig minuten. "Je blijft toch hopen op die ene kans om zo toch nog een puntje te stelen", vertelde Ramselaar na afloop. "Maar helaas zat dat er niet in en dan moet je gewoon de nul koesteren."
Quiten Timber in duel met Groningen-speler Matusiwa
Quiten Timber in duel met Groningen-speler Matusiwa © ANP/Gerrit van Keulen
In de met 4-0 van Sparta gewonnen wedstrijd kon Ramselaar regelmatig spelers vrijzetten voor de keeper. Tegen Groningen lukte dat amper. "In de omschakeling kon ik soms doorspelen, maar vaak liep Matusiwa in de weg. In de counters ging dat iets beter en kon ik Gyrano (Kerk) een aantal keren bereiken. Nee, ik ben niet bang dat FC Groningen alle zwaktes van FC Utrecht nu al heeft blootgelegd, met de wedstrijd tegen Feyenoord in het vooruitzicht."
Als je niet kan winnen moet je zorgen dat je niet verliest
René Hake
Ook trainer René Hake was realistisch na afloop. "Het was een vechtwedstrijd en laten we eerlijk zijn, het was gewoon niet goed. De afstemming tussen onze spelers was niet goed waardoor de afstanden te groot werden en dan komt iedere ploeg in de problemen. Dat is oorzaak en gevolg."
Hoe dat kwam was voor Hake ook niet al te moeilijk te verklaren. "Groningen was agressief en dwong ons om de lange bal te spelen. Dan moet je strijd tonen. Maar als je niet goed georganiseerd bent kom je met strijd ook nergens." En dus kon Hake prima leven met een punt. "Als je dan een wedstrijd niet kan winnen moet je zorgen dat je niet verliest en dat hebben we gedaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.