Instellingen

Paralympische Spelen van start: 'Veel kans op medailles'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In Tokio beginnen vandaag de Paralympische Spelen. De Woerdense chef de mission Esther Vergeer denkt dat alle Nederlandse deelnemers kans maken op een medaille: "De sporters zijn fit en sterk en er klaar voor. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij maximaal gaan presteren."
Ook tientallen regiogenoten zijn afgereisd naar Japan. Onder hen onder meer rolstoelbasketballers Anouk Taggenbrock uit Utrecht en tennister Diede de Groot uit Woerden, wielrenner Tim de Vries uit Vinkeveen en de Amersfoortse zwemmers Rogier Dorsman en Querijn Hensen.
Vergeer (40) benadrukt nog eens hoe belangrijk de Paralympische Spelen zijn als platform voor sporters met een beperking. "Alle paralympiërs die hier zijn nemen hun sport heel serieus. Ze zijn topsporters die niet onderdoen voor de olympische sporters. Ze hebben allemaal een verhaal, vaak mooi en inspirerend, maar ze kunnen ook buitengewoon goed sporten en hebben een enorme discipline. Ik denk dat zij voor alle Nederlanders een voorbeeld kunnen zijn."

Boegbeelden

Ze ziet de paralympiërs als boegbeelden. "Of ambassadeurs, hoe je het ook wilt noemen. Het is in mijn ogen heel belangrijk dat zij zich kunnen laten zien en dat er ook groeiende aandacht is van de media. Ik hoop dat dit evenement een kickstart is voor aandacht gedurende het hele jaar. Dat je de paralympische sporters steeds vaker tegenkomt. Het is belangrijk voor kinderen met een handicap om zich daaraan op te trekken, maar ook voor het perspectief in Nederland. Mensen met een handicap horen bij de maatschappij en dat moeten we vaker laten zien."

Waardering

De voormalig rolstoeltennisster roemt de inspanningen die zijn geleverd door sportkoepel NOC*NSF om de paralympische sporters te erkennen. "Zij kunnen gebruikmaken van dezelfde trainingsfaciliteiten, experts en financiële middelen als de valide sporters. Die waardering heeft de motivatie en de inzet vergroot en gezorgd voor professionalisering. Als ik naar dit TeamNL kijk op de Paralympics, dan zie ik een team vol topsporters. Dat doet dus het onderdeel zijn van en geen onderscheid maken."

'Geen stress om corona'

De sfeer in de Nederlandse paralympische ploeg in Tokio is "ontspannen", zegt Vergeer. "We hebben de beelden en verhalen gezien over de coronabesmettingen binnen de olympische ploeg. Dat leverde stress en druk op en dat hebben wij helemaal niet. Daar ben ik zeer dankbaar voor."
De olympische ploeg in Tokio kreeg al snel te maken met positief geteste sporters, onder anderen skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn en tennisser Jean-Julien Rojer. Zij moesten in een speciaal hotel in quarantaine en mochten niet meedoen aan wedstrijden.
De paralympiërs hebben amper te maken met positieve coronagevallen, aldus Vergeer. "Binnen onze ploeg niemand en in totaal vier besmettingen in het olympisch dorp, geloof ik. Dat is heel laag en nauwelijks van invloed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.