Paralympiërs én huisgenoten: Rogier (22) en Querijn (20) gaan voor goud

AMERSFOORT - De Amersfoortse Rogier Dorsman (22) en Querijn Hensen (20) zijn niet alleen paralympische talenten, maar ook huisgenoten. Samen gaan ze voor goud in Tokio: "We helpen elkaar als we er doorheen zitten."
Paralympiërs én huisgenoten: Rogier en Querijn gaan voor goud
Rogier zwemt sinds zijn zesde, maar werd op twaalfjarige leeftijd slechtziend. Nu ziet hij ongeveer voor 1 procent. Querijn heeft reuma. Als kind moest hij stoppen met voetbal, maar uiteindelijk verloor hij zijn hart aan het zwemmen.

Samen uit, samen thuis

De twee paralympische zwemmers kenden elkaar uit het zwembad. Toen Rogier een huisgenoot zocht, was Querijn daar. Al snel vonden ze een plekje in Amersfoort, dichtbij 'hun' thuiszwembad Amerena. "Het is fijn om een huisgenoot te hebben die dit leven begrijpt", vertelt Rogier. "Als de een erg moe is, helpt de ander bijvoorbeeld met koken." "Het is samen uit, samen thuis", vult Querijn aan. "Samen vroeg op, op tijd naar bed. We zijn er voor elkaar als het nodig is."
Dat mag ook wel, want het is een intensieve tijd voor de twee zwemmers. "Hier leven we al maanden naar toe". Ze zijn wel blij dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld. "Dat gaf ons extra tijd om nóg harder te trainen en in vorm te komen. We kunnen nu alles geven."
Ik hou me niet zo bezig met medailles en tijden. Dat werkt bij mij juist averechts.
Querijn Hensen, paralympisch zwemmer
Dat is gelukt: Rogier wist donderdag een gouden medaille binnen te slepen op de 400 meter vrije slag. Toch probeert hij er niet te veel bezig te zijn. "Ik denk dat je je als sporter gewoon moet focussen op je race en ontspannen moet blijven. Dan kun je het hardst gaan." Voor Querijn geldt hetzelfde: "Ik hou me eigenlijk niet zo bezig met medailles en tijden. Dat werkt bij mij juist averechts."
Querijn doet mee in drie categorieën: de 50 meter vrije slag, de 100 meter rugslag in klasse S10 (voor paralympiërs met een lichamelijke beperking) en de 4x100 meter wisselslag estafette. Rogier zwemt naast de 400 meter vrije slag die hem goud opleverde ook nog de 100 meter rugslag, 200 meter wisselslag, 100 meter borstkrol en de 100 meter vlinderslag in de klasse S11 (voor paralympiërs met een visuele beperking).
Het belangrijkste voor Rogier: "Recht zwemmen. Ik draag een zwart brilletje, waardoor ik niets kan zien. Aan het einde van de baan word ik aangetikt door iemand met een tapstok", hij laat een soort hengel met een balletje eraan zien. "Dan weet ik dat ik moet omkeren."
Querijn Hensen (links) en Rogier Dorsman (rechts) in actie
Querijn Hensen (links) en Rogier Dorsman (rechts) in actie © Instagram Rogier Dorsman en Querijn Hensen

Inspireren

De grootste uitdaging voor Querijn: "Blijven genieten van dit alles. Ik kan vlak voor een grote wedstrijd behoorlijk zenuwachtig worden. Ik hoop dat ik rustig kan blijven. We hebben hard getraind en er alles voor gedaan. Op dat moment kan ik eigenlijk alleen maar bezig zijn met wat ik het allermooiste vind: onze plek verdedigen op het hoogste podium. Als paralympiër wil je niets liever."
Door het paralympisch zwemmen op de kaart te zetten, hopen de Amersfoortse vrienden andere jongeren te inspireren om ook in beweging te komen. Querijn: "Veel mensen met een beperking durven dat niet of worden tegengehouden. Het zou hartstikke mooi zijn als iedereen gewoon lekker kan sporten. Ongeacht wat je beperking nou is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.