Ook Nijholt ging van FC Utrecht naar Rusland: 'Kerk kan daar met zijn kwaliteiten slagen'

Gianluca Nijholt in zijn tijd bij FC Utrecht
Gianluca Nijholt in zijn tijd bij FC Utrecht
UTRECHT - Gyrano Kerk is niet de eerste speler die van FC Utrecht de stap naar Rusland maakt. Gianluca Nijholt ging hem in 2012 voor. De Utrechtse voormalig profvoetballer verwacht dat de kwaliteiten van Kerk bij de Russische competitie passen.
Als ze je accepteren dan gaat hij daar een geweldige tijd tegemoet
Gianluca Nijholt
Nijholt speelde in Rusland voor middenmoter Amkar Per. De Utrechter deed dit van 2012 tot en met 2014. Hij kent de Russische competitie dus goed. "Spartak Moskou en Zenit St. Peterburg zijn de twee grootste clubs van Rusland. Lokomotiv Moskou is dan eigenlijk, met alle respect, een soort Feyenoord", vertelt Nijholt aan RTV Utrecht. "Net niet de top, maar wel tegen de top aan. De laatste jaren hebben ze wel goede resultaten gehaald."
Kerk staat bekend om zijn snelheid en diepgang. Ook pikt hij als aanvaller zijn doelpunten mee. "Ik denk wel dat hij daar tot zijn recht komt. De tijd dat ik er speelde was het Russische voetbal best wel tactisch. Ze stonden hoog met veel ruimte in de rug. Kerk kan met zijn loopvermogen super gevaarlijk worden in de Premjer-Liga."

Aanpassen in Rusland

Voor Kerk zal de overgang van Nederland naar Rusland groot zijn, verwacht Nijholt. "Je hebt altijd tijd nodig om te wennen. Wat ik vooral merkte was dat ze geen Engels spraken. Ik ben vanaf de eerste dag op Russische les gegaan. Toen ik daar vertrok sprak ik een aardig woordje Russisch. Ik denk wel dat dit de beste manier is om je als speler daar aan te passen."
Fantastische club, met een mooie stad en een geweldig stadion
Gianluca Nijholt
Volgens Nijholt zijn de Russische fans zeer fanatiek. Dat heeft zijn voordelen en nadelen. "Ze kunnen hem gaan aanbidden als god. Maar de Russen zijn ook racistisch. Als je twee of drie wedstrijden minder speelt kan je worden uitgefloten en dan kan er van alles naar je geroepen worden. Maar als ze je accepteren dan gaat hij daar een geweldige tijd tegemoet."

Goede keuze

Alles tegen elkaar afgewogen denkt Nijholt dat Kerk een mooie transfer te pakken heeft. "Als je dan naar het buitenland gaat dan denk ik dat hij bij een fantastische club gaat spelen, met een mooie stad en met een geweldig mooi stadion. Al met al een geweldige transfer voor hem", zegt de voormalig middenvelder van FC Utrecht. "Financieel is het ook niet slecht. Het is een grote kans dat als hij zijn contract uitdient dat hij miljonair is."
Zelf hangt de 31-jarige Gianluca Nijholt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Komende zondag speelt hij om 17:00 uur op het terrein van VV Maarssen zijn afscheidswedstrijd. Team 'oud FC Utrecht' staat dan onder leiding van Gert Kruys. Zij nemen het op tegen Team Nijholt dat gecoacht wordt door Willem van Hanegem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.