Remise voor Oranje in Noorwegen, Timber speelt bijna hele wedstrijd mee

Jurriën Timber speelde vanavond zijn zesde interland voor Oranje.
Jurriën Timber speelde vanavond zijn zesde interland voor Oranje. © ANP
UTRECHT - Het Nederlands elftal heeft vanavond voor de WK-kwalificatie met 1-1 gelijkgespeeld in en tegen Noorwegen. Omdat concurrent Turkije in de allerlaatste minuut punten verspeelde, blijft de schade beperkt voor Oranje.
Louis van Gaal, die in Oslo zijn rentree maakte als bondscoach van het Nederlands elftal, zette Utrechter Jurriën Timber in de basis als rechtsback. Hij werd in de blessuretijd van de wedstrijd gewisseld. Matthijs de Ligt uit Abcoude was nog geschorst als gevolg van zijn rode kaart op het EK.

Wedstrijdverloop

De Noorse topspits Erling Haaland zette zijn land na 20 minuten op voorsprong. Voor de pauze maakte Davy Klaassen de gelijkmaker. Hoewel Nederland daarna flink aandrong, vielen er geen goals meer. Noorwegen was zelfs nog dicht bij een zege toen Haaland op de paal schoot. In de allerlaatste seconde kreeg Denzel Dumfries nog een enorme kans op de winnende, maar zijn inzet werd gekeerd door de Noorse keeper.

Stand in de poule

De nieuwe bondscoach Van Gaal is vermoedelijk niet tevreden met het gelijkspel. Toch is de schade behoorlijk beperkt gebleven omdat concurrent Turkije in de slotfase van de wedstrijd twee belangrijke punten verspeelde tegen Montenegro: het werd door een late goal 2-2.
Oranje staat nu tweede in de groep, met evenveel punten als Noorwegen en Montenegro en één punt achterstand op koploper Turkije. Alleen de winnaar van de poule plaatst zich rechtstreeks voor het WK volgend jaar in Qatar. De nummer twee speelt play-offwedstrijden. Met in totaal twaalf landen wordt dan gestreden om drie WK-tickets.
Oranje speelt aanstaande zaterdag opnieuw. In Eindhoven is Montenegro dan de tegenstander. Komende dinsdag wacht in Amsterdam een duel tegen Turkije.