Van de Zandschulp na zwaarbevochten zege naar kwartfinale US Open

© ANP
NEW YORK/VEENENDAAL - Het tennissprookje van Botic van de Zandschulp bij de US Open duurt voort. De huidige nummer 117 van de wereld schaarde zich in New York na een heroïsch duel bij de laatste acht. De 25-jarige Veenendaler versloeg de als elfde geplaatste Argentijn Diego Schwartzman in vijf sets: 6-3 6-4 5-7 5-7 6-1. Hij benutte na 4 uur en 19 minuten zijn vijfde matchpoint, nadat hij in de vierde set al twee wedstrijdpunten had laten liggen.
De fysiek en mentaal sterke Van de Zandschulp schakelde in de tweede ronde in New York ook al de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud uit. In de kwartfinales speelt hij tegen de winnaar van het duel tussen de als tweede geplaatste Rus Daniil Medvedev en de Brit Daniel Evans, de nummer 24 van de plaatsingslijst.
De laatste Nederlandse man die erin slaagde de laatste acht te bereiken op een grandslamtoernooi was Sjeng Schalken. Zeventien jaar geleden haalde de Limburger de kwartfinales op Wimbledon.
Met zijn sensationele entree in de kwartfinales verzekerde Van de Zandschulp zich van een premie van 425.000 dollar (circa 360.000 euro). Daarmee heeft hij zijn prijzengeld in zijn professionele tenniscarrière inmiddels bijna verdubbeld.

Grote kwaliteiten

Onder het gesloten dak van het Louis Armstrong-stadion toonde Van de Zandschulp grote kwaliteiten. Hij serveerde prima (15 aces), speelde gevarieerd en leek nauwelijks last te hebben van nervositeit. Schwartzman was tot diep in de derde set in alle opzichten de mindere speler.
Met de overtuigende winst in de eerste set brak Van de Zandschulp met een opmerkelijke reeks bij de US Open. In zijn voorgaande zes partijen, waarvan drie in het kwalificatietoernooi, verloor hij steeds de eerste set. Mede daardoor kreeg de debutant in New York de bijnaam 'Comeback King'.
In de derde set had Van de Zandschulp bij een stand van 4-2 de eindzege al voor het grijpen. Schwartzman brak echter meteen terug dankzij enkele zeldzame foutjes bij de Nederlander, die daarna zijn vaste hand en zijn koelbloedigheid even een beetje kwijtraakte. Schwartzman profiteerde, zonder echter een grootse indruk te maken.
Van de Zandschulp bleef erin geloven en dwong op 5-4 in de vierde set twee matchpoints af. Beide punten stond hij na een lange rally echter af met een soort van misslag. Daarna haalde de taaie Argentijn de set alsnog binnen. Van de Zandschulp bleek echter niet kapot te krijgen. Hij nam in de beslissende set snel een voorsprong van 3-0 en liet Schwartzman deze keer niet meer ontsnappen.

Nuchterheid zelve

De Veenendaler bleef na zijn fraaie triomf in de vierde ronde van de US Open de nuchterheid zelve. "Je bent bij de mannen nu de derde kwalificatiespeler in de historie van de US Open die zich voor de kwartfinales heeft geplaatst", kreeg de glorieuze debutant kort na zijn zwaarbevochten zege te horen van de interviewster van dienst op de baan. Er volgde een ovationeel applaus in het Louis Armstrong-stadion dat 25-jarige Nederlander rustig en bescheiden over zich heen liet komen.
"Ik heb hier al zoveel wedstrijden gespeeld en ik heb soms op de rand van uitschakeling gezeten", bekende Van de Zandschulp, die in New York zijn zevende zege op rij boekte. "Maar tot dusver heb ik hier alle duels nog kunnen winnen. Voor de eerste keer in dit toernooi wist ik nu zelfs de eerste set te winnen, de eerste twee sets zelfs, maar ik kwam bijna nog als verliezer uit de strijd. Gelukkig won ik alsnog."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.