Met een kilo aan medailles om je nek naar de koning: 'Dit is één van de leuke dingen die erbij komt'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - Met zijn tweeën hebben ze maar liefst zes medailles gewonnen op de Paralympische Spelen in Tokio. Zwemmers Lisa Kruger en Bas Takken uit Amersfoort gaan ze vandaag laten zien aan koning Willem Alexander op Paleis Noordeinde.
De twee zwemmers, die samenwonen in Amersfoort, hebben daarom de nacht doorgebracht in een hotel in Den Haag. De zes medailles liggen deze ochtend uitgestald op het hotelbed, een halve kilo per stuk. "Ik heb een kleine kilo om mijn nek hangen, vandaag", zegt Takken. Hij haalde er twee, Kruger ging daar overheen met maar liefst vier medailles.

Sfeertje

Tokio was wel heel anders dan Rio, zegt Takken. "Sowieso door corona zit je in een hele andere wereld. Geen publiek, maar wel die immense stadions." Toch hebben ze er volgens Kruger wel "een goed sfeertje ingekregen". Het aantal medailles, 59, heeft daar ook wel bij geholpen. "We hebben echt flink beter gepresteerd."
Het duo kwam uit in zwemklasse 10, met lichte handicaps. Takken heeft platvoeten en Kruger heeft scheefgroei in haar linkerpols. "Er zijn bij het zwemmen veertien klassen, waarvan tien klassen voor de fysieke handicaps en tien is dan de lichtste. Op die manier proberen ze het veld eerlijk te verdelen."
Je komt volgens Takken en Kruger op de Spelen alle typen handicaps tegen, maar ze kijken echt nergens meer van op. Takken noemt het voorbeeld van sporters die in de eetzaal alleen maar met hun voeten kunnen eten of die ene tafeltennisser die toch nog meekan door het batje vast te houden met zijn mond. "Het is natuurlijk een heel bizarre wereld, als je dit zo hoort, maar ik kijk daar niet meer van op."
De sporters op de spelen zijn nou eenmaal gebonden door een gemeenschappelijk belang, legt Takken uit. Want wat je handicap ook is, het blijft nou eenmaal belangrijk om je sport te blijven doen. "Misschien juist wel, misschien is het extra belangrijk, want het is een stukje wat je wel kan. Als je beperkt of gehandicapt bent gaat het vaak om wat er niet kan. Dan is het juist belangrijk om te laten zien wat wel lukt."

Tattoo

Om dit te benadrukken hebben ze allebei een tattoo met de Olympische ringen én de Agito's, de drie bogen die het teken zijn van de Paralympische Spelen. Kruger legt uit dat ze die tattoos hebben laten zetten om de gelijkheid tussen de beide Spelen te benadrukken. "We hebben die meteen na de vorige spelen in Rio laten zetten", zegt Takken. "Drie dagen daarna zaten we bij de tattooshop".
De medaillewinnaars en hun coaches worden vandaag eerst gehuldigd in Sportcampus Zuiderpark en vervolgens is er de ontvangst op Paleis Noordeinde. "Dat is één van de leuke dingen die erbij komt als je medaillewinnaar bent van de spelen", zegt Kruger. Ze was er vijf jaar geleden na de spelen in Rio ook al eens en ze heeft haar partner Bas Takken daarom op het hart gedrukt dat hij er vooral even naar de wc moet gaan. "Die zijn zo mooi daar! Dat is niet te beschrijven; spiegels, kleurtjes ... echt een koninklijk toilet."
De huldiging van de medaillewinnaars van de Paralympische Spelen in Tokio en hun coaches is rond 12.15 uur begonnen in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Daarna zullen de sporters op Paleis Noordeinde worden ontvangen door koning Willem-Alexander en prinses Margriet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.