Instellingen

Nieuwe coach Gilles van Hesteren moet SCHC in de hoofdklasse houden: 'Een mooie uitdaging toch?'

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Na twee niet afgemaakte seizoenen in de promotieklasse maken de hockeymannen van SCHC zondag hun rentree op het hoogste niveau. Dat gebeurt na de meest absurde promotie in de geschiedenis van het tophockey: SCHC mocht promoveren hoewel er in de promotieklasse door corona slechts vijf speelrondes waren afgewerkt. Zondag komt Amsterdam op bezoek bij Stichtsche.
De Bilthovenaren trokken een handvol nieuwe spelers aan, maar de meest in het oog springende verandering is de coach. Gilles van Hesteren is de opvolger van de naar Den Bosch vertrokken Marieke Dijkstra. De oud-speler van Amsterdam en HIC was de afgelopen seizoenen coach in België. Aan hem de taak om SCHC in de hoofdklasse te houden.

Nieuwkomers maken ploeg sterker

"Dat is een mooie uitdaging toch?", zegt de nieuwe coach. "Handhaven is het doel, en hoe eerder we dat bereikt hebben, hoe beter. We vinden wedstrijden spelen erg leuk, maar als het niet hoeft dan liever geen play-outs."
Toen duidelijk werd dat SCHC mocht promoveren, stelde technisch manager Leonard Posthumus Meyjes al direct dat er in elke linie minimaal één versterking moest komen. "Het zijn leuke jongens, die passen bij het DNA van de ploeg en zijn zeker versterkingen. Ze nemen ervaring mee vanuit de hoofdklasse, hebben bij topclubs gespeeld."
Nieuwkomers bij SCHC zijn Floris de Ridder (Kampong), Roderick Tam (Victoria), Marnix Kleinsman (Rotterdam), Conor Empey (UCD), Laurens van Leur (Push), Peer Jaspers (Rood-Wit), Ties Klinkhamer (Amsterdam) en Niek Deuster (eigen jeugd)

Thijn Knetemann, Tim Tieleman, Daan Schooleman, Charlie Pompe en Berend van Langeveld zijn vertrokken bij SCHC.

Eén van de nieuwkomers, de van Kampong overgekomen Floris de Ridder, ontbreekt zondag tegen Amsterdam. De Ridder is nog geschorst omdat hij in de beslissende play-offwedstrijd om de landstitel van Kampong tegen Bloemendaal rood kreeg.
Floris de Ridder ontbreekt zondag vanwege een schorsing
Floris de Ridder ontbreekt zondag vanwege een schorsing © Maurice de Wert
Afgelopen weekend, tijdens het jaarlijkse voorbereidingstoernooi om de ABN AMRO Cup hield SCHC drie clubs onder zich. De tegenstander van zondag, Amsterdam, werd zelfs op een gelijkspel gehouden. Dat biedt hoop, maar is geen garantie, weet Van Hesteren.

Durf, lef en overtuiging

"Ik heb gezegd dat we vroeg vakantie hebben als we zo eindigen aan het van het jaar. Maar het resultaat van afgelopen weekend zegt niets. Het begint aanstaande zondag." Maar toch, SCHC hield Rotterdam, Tilburg en Hurley onder zich. "Hurley is een directe concurrent, dat betekent toch iets. Het geeft de burger moed."
Een nadeel voor SCHC is dat van de ploegen die vorig jaar tegen degradatie streden met name Klein Zwitserland en Hurley zich behoorlijk hebben versterkt met spelers uit het buitenland. "Dat zijn jongens die in Tokio hebben gestaan. Die hebben wij niet, dat past niet bij het beleid van de club."
Van Hesteren weet wat SCHC daar tegenover moet zetten. "Ik hoop dat ik de ploeg kan laten spelen met lef, durf en overtuiging, en dat we elke wedstrijden proberen te winnen. Als je de wedstrijd ingaat om te verliezen, kan je net zo goed niet spelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.