Instellingen

Botic van de Zandschulp uitgeschakeld op US Open

VEENENDAAL - Botic van de Zandschulp is uitgeschakeld op de US Open. De 25-jarige tennisser uit Veenendaal moest zijn meerdere erkennen in de Rus Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereldranglijst: 3-6, 0-6, 6-4 en 5-7.
Van de Zandschulp mocht aan de wedstrijd beginnen maar verloor meteen zijn servicegame. Maar de Veenendaler kon de Rus daarna nog aardig bij benen. In de tweede set kreeg Van de Zandschulp last van zijn bovenbeen en hij liet daarom de fysio komen. Hij had er op dat moment ook al 29 sets op zitten in New York, tegen pas 14 voor de Rus.

Aanvallend tennis

De Veenendaler begon wel sterk aan de derde set, maar kon breakkansen op de opslag van Medvedev niet verzilveren. Met aanvallend tennis probeerde Van de Zandschulp toch kansen te creëren op de service van de Rus en hij pakte met een sterke forehandwinner de break. Die voorsprong hield hij vervolgens met goede opslagbeurten vast. Het was pas het eerste setverlies voor Medvedev in dit grandslamtoernooi.
In de vierde set herstelde de favoriet uit Rusland zich, maar ook Van de Zandschulp won zijn opslagbeurten overtuigend met goede eerste services. Met punten aan het net besliste Van de Zandschulp belangrijke momenten. Hij kon echter niet voorkomen dat Medvedev op 5-4 zijn eerste matchpoint kreeg. De Nederlander sloeg het echter weg en pakte de game. Op het tweede matchpoint twee games later sloeg de Rus wel toe.
Door een blessure kon hij moeilijk op zijn linkerbeen steunen met serveren.
Door een blessure kon hij moeilijk op zijn linkerbeen steunen met serveren. © ANP

Wereldranglijst

Debutant Van de Zandschulp staat nu nog op de 117e plek van de wereldranglijst. Maar hij zal na zijn indrukwekkende opmars op Flushing Meadows stevig binnenkomen in de top 100 ondanks zijn verlies tegen Medvedev. Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse tennisser die de kwartfinales van een grand slam haalde sinds 2004.
De afgelopen twee weken speelde hij namelijk acht partijen. Hij versloeg onder meer de nummer 11 van de plaatsingslijst, de Argentijn Diego Schwartzman en de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud. Dat maakte heel veel indruk. Vooral zijn manier van spelen en zijn mentale weerbaarheid zijn er flink op vooruit gegaan.
Dat Botic talent had voor de sport werd al vroeg opgemerkt. Tennistrainer Alex Boers herinnert zich de jonge Van de Zandschulp als een een hele rustige jongen die als vijfjarige al heel goed kon luisteren. "Eigenlijk gewoon een perfect kind."
Alex Boers gaf Botic van de Zandschulp zijn eerste tennislessen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.