Instellingen

Utrechtse paralympiërs gehuldigd in Sportcampus Zuiderpark

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag zijn de Nederlandse paralympiërs gehuldigd. Veertien regionale sporters waren ook van de partij.
Diede de Groot uit Oudewater, Rogier Dorsman van ZPC Amersfoort, Anouk Taggenbroch uit Utrecht, Vincent ter Schure uit Houten en Chantalle Zijderveld van ZPC Amersfoort kregen ook nog een koninklijke onderscheiding, omdat zij een gouden plak hebben gewonnen.
Demissionair minister-president Mark Rutte, demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en chef de mission Esther Vergeer spraken de sporters en coaches toe tijdens de huldiging.
De huldiging bij het Zuiderpark

Wat hebben jullie gescoord

Rutte stelde dat we met zijn allen hebben genoten van de prestaties van de Nederlandse paralympische ploeg: "Wat hebben jullie gescoord. De gouden medailles glinsteren me hier tegemoet." Daarnaast benoemde hij de moeilijkheden die deze Spelen in coronatijd met zich meebrachten, door het gemis van familie tijdens de Spelen en andere beperkingen. "Ieder lid van Team NL, medaillewinnaar of niet, is een inspiratie voor Nederland. Namens heel Nederland, van harte gefeliciteerd met jullie prachtige prestaties. En dank voor twee weken prachtige sport."
In totaal heeft het succesvolle TeamNL 59 medailles binnengesleept, 25 keer goud, 17 keer zilver en 17 maal brons. Hiermee heeft Nederland de vijfde plaats behaald op de medaillespiegel. Van al die medailles hadden er 22 een Utrechts tintje. De regionale sporters wonnen negen gouden medailles, acht zilveren plakken en vijf keer brons.
Esther Vergeer tijdens de huldiging.
Esther Vergeer tijdens de huldiging. © ANP

Naar de koning

Na de huldiging bij het Haagse Zuiderpark was het nog niet klaar voor de Paralympische ploeg. Ze werden op Paleis Noordeinde verwacht voor een ontmoeting met koning Willem-Alexander en prinses Margriet.
Zwemmers Lisa Kruger en Bas Takken uit Amersfoort vertelden vanochtend op radio M Utrecht al dat ze erg uitkeken naar dat bezoek.
Lisa Kruger tijdens de huldiging.
Lisa Kruger tijdens de huldiging. © ANP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.