Veel talentvolle atleten op junior-NK in Amersfoort: 'Mensen lopen warm voor atletiek'

AMERSFOORT - Op atletiekbaan Schothorst in Amersfoort is het NK Atletiek voor de junioren vanmiddag begonnen. Het is de thuisbasis van Altis, de vereniging waar de sportcarrière van hordenloopster Femke Bol is begonnen. Atletiek zit in Nederland de laatste jaren duidelijk in de lift en nieuwe, beloftevolle atleten van 16 tot 20 jaar staan dit weekend klaar om te excelleren.
In Amersfoort strijden atleten van 16 tot 20 jaar dit weekend om de Nederlandse titel.
In Amersfoort strijden atleten van 16 tot 20 jaar dit weekend om de Nederlandse titel. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
"Als je kijkt naar het niveau dat hier gelopen wordt, dan weet je dat er zeker veel talenten bij zijn", zegt trainer Werner Andrea. Hij begeleidde in Amersfoort ooit 'Flying' Femke Bol, die deze zomer olympisch brons won met een Europees record op de 400 meter, en het 60 jaar oude Altis heeft meer in petto. "Bij de vereniging hebben we bijvoorbeeld ook Jip de Greef. Die is vorige week op het NK Meerkamp onder de 18 Nederlands kampioen geworden. Die doet nu mee met losse onderdelen."
UNieuws bij het NK Atletiek voor junioren in Amersfoort
Ook Abigail Noruwa trekt de aandacht met haar sportieve prestaties, tipt Andrea. Noruwa verscheen tussen de series en de halve finale van de honderd meter sprint even kort voor de camera van RTV Utrecht. "Ik werd een beetje afgeleid omdat we twee keer opnieuw moesten starten", blikte ze terug op de series. "Ik was een beetje uit mijn focus en mijn tijd was niet heel goed. Maar gezien het weer ging het wel redelijk. Nu rust houden en een half uurtje van te voren weer warmlopen."
Bij Altis merken ze dat met de stijgende populariteit van de atletiek ook het ledental groeit. "Zeker bij de AB-junioren gaan de aanmeldingen erg hard", zegt Andrea. "Mensen lopen warm voor atletiek, zeker voor de honderd meter, de vierhonderd meter horden en zelfs voor de 'mila', de lange afstanden." Zelf volgt hij dit weekend een aantal talenten die bij hem in de groep komen.
Publiek kan dit jaar niet bij de kampioenschappen komen kijken. Volgens de coronaregels die de organisatie heeft ingesteld mogen deelnemers één gast meenemen. In de meeste gevallen is dat de trainer of begeleider.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.